ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφασίζουν το μηχανισμό σταθερότητας του ευρώ

αποφασίζουν-το-μηχανισμό-σταθερότητ-851206

 

 

Οι ηγέτες του Eurogroup ενέκριναν οριστικά αργά την Παρασκευή την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνης του ευρώ, δεν αποφάσισαν όμως ακόμα με ποιον ακριβώς τρόπο θα αυστηροποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

 

Σήμερα Κυριακή, οι 27 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για το πώς μπορούν να αποφευχθούν πιθανές παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον και να στείλουν ένα «ισχυρό μήνυμα» πριν ανοίξουν οι αγορές της Δευτέρα, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν με συντονισμένα διμερή δάνεια το ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ το 2010 που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τώρα έως τις 19 Μαΐου. Το επιτόκιο θα είναι «περίπου 5%».
Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ η απόφαση ήταν ομόφωνη και η πρώτη δόση των 110 δισ. ευρώ θα δοθεί πριν από τις 19 Μαΐου.
Ο κ. Τρισέ χαιρέτησε την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να λάβει τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα κριθούν απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν χαρακτήρισε «σημαντική» τη σημερινή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους της.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας για την επίτευξη των στόχων του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες.
«Ξέρουμε ότι δεν θα είναι ένα εύκολο πρόγραμμα για τους Έλληνες πολίτες. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι είναι ένα αναγκαίο πρόγραμμα» είπε ο υπουργός.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι και την αντίστοιχη δέσμευση της Ευρωζώνης να διατηρήσει τη σταθερότητα του ευρώ.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου