ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφάσεις EKT για το «κούρεμα» των ενεχύρων των τραπεζών

αποφάσεις-ekt-για-το-κούρεμα-των-ενεχύ-536623

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει μεθαύριο Τετάρτη στην συνεδρίασή της το ποσοστό της απομείωσης της αξίας (haircut) των ενεχύρων (collateral) που δίνουν στο ευρωσύστημα οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πρόοδο που θα καταγραφεί στις συζητήσεις του Brussels Group και από το πώς θα αξιολογηθεί το πνεύμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη η ΕΚΤ έχει επεξεργασθεί διάφορά σενάρια που προβλέπουν την αύξηση του «κουρέματος» από το 30% που είναι σήμερα, στο 44%, το 65% ή ακόμα και στο 80%.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν σήμερα πρόσβαση σε διαθέσιμα ενέχυρα 115 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) σε τιμές τοις μετρητοίς και διαθέτουν απόθεμα ρευστότητας 40 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση αύξησης του «κουρέματος» από το 30%, στο 50% το απόθεμα ρευστότητας θα μειωνόταν από τα 40 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ. Αύξηση του «κουρέματος» στο 80% θα ισοδυναμούσε με τερματισμό της παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου