ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 20 δισ. ευρώ ζήτησε η Ελλάδα

τα-20-δισ-ευρώ-ζήτησε-η-ελλάδα-851206

Την εκταμίευση των πρώτων δανείων του μηχανισμού στήριξης ζήτησε χθες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η ελληνική κυβέρνηση. Η αίτηση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης κατατέθηκε στο ΔΝΤ την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι χορηγήσεις που θα παράσχει η Ευρωζώνη θα ανέλθουν σε 14,5 δισ. ευρώ και το δάνειο του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση που θα εκταμιεύσει το ΔΝΤ σήμερα, θα χορηγηθεί με επιτόκιο 1,30% για τα πρώτα 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ. Τα διμερή δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ θα έχουν επιτόκιο 3,60%. Με τα δεδομένα αυτά στην πενταετία οι συνολικές δαπάνες τόκων για τα πρώτα 20 δισ. ευρώ θα ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. ευρώ.
Η συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας προβλέπει την υπό όρους και προϋποθέσεις εκταμίευση βοήθειας συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης το 2010. Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά από το ΔΝΤ 10 δισ. ευρώ. Η χορήγηση της έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 110 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών, παρέχοντας επαρκείς οικονομικούς πόρους και επαρκή χρόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, την ενίσχυση της αναπτύξεως και την μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδος.

Το ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα διατυπώνει σε έκθεσή του το ΔΝΤ. Ωστόσο σημειώνει ότι η χαμηλή ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ έως και 149% το 2013, ενώ βλέπει σταδιακή υποχώρηση στο 120% το 2020.

Σε τουλάχιστον δύο χρόνια η επιστροφή στις αγορές για δανεισμό, εκτιμά ακόμη.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση που έλαβε την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ το βράδυ της Κυριακής, το Ταμείο επισημαίνει ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε αργά την Δευτέρα, το χρέος της χώρας μπορεί να διαμορφωθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και να υποχωρήσει σταδιακά στο 120% το 2020. Το 2009 ανήλθε στο 115% του ΑΕΠ.
Η έκθεση αναφέρει ότι η αύξηση του χρέους της Ελλάδας αντικατοπτρίζει το υψηλό έλλειμμα του δημοσίου τομέα, που αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013, την χαμηλή ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό.
Προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-2011 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα συρρίκνωσης του ΑΕΠ ετησίως το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί στα επίπεδα του 166% του ΑΕΠ έως το 2020.
Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.
Το Ταμείο εκτιμά ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας ώστε να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.

Πιθανή η αναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων

Σε περίπτωση που ο μηχανισμός στήριξης για το ευρώ εφαρμοστεί και σε άλλη χώρα της Ευρωζώνης, ενδεχομένως η Ελλάδα επαναδιαπραγματευτεί τα επιτόκια για το δικό της πακέτο, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. ΄
«Εάν μπει άλλη χώρα στο μηχανισμό και με χαμηλότερα επιτόκια θα είναι μια ευκαιρία και για μας να επαναδιαπραγματευτούμε τα επιτόκια», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «είναι αυτονόητο πως εάν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι θα τους εκμεταλλευτούμε κι εμείς».

Σχετικά με το εάν θα υπάρξει και τροποποίηση των ήδη ληφθέντων σκληρών μέτρων προς το καλύτερο, αν ισχύσουν ευνοϊκότεροι όροι για άλλες χώρες, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν ούτως ή άλλως και ότι «όπου μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή των πολιτών, είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε».

Τα μέτρα που ελήφθησαν «είναι επαρκή ώστε να βγούμε από την κρίση με βάση το πρόγραμμά μας» συνέχισε. Σχολιάζοντας δε δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι αν απαιτηθούν κι άλλα μέτρα θα σημαίνει ότι θα έχει αποτύχει και θα παραιτηθεί, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω μέτρα».
«Η κυβέρνηση έδωσε πρωτοφανή και πολυμέτωπο αγώνα στους κόλπους της ΕΕ για την ανόρθωση της αξιοπιστίας της χώρας και την αφύπνιση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και κατέδειξε ότι η Ελλάδα είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου στην πρωτοφανή επίθεση των ανεξέλεγκτων διεθνών αγορών εναντίον του ευρώ και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για τον νέο μηχανισμό στήριξης για όσα κράτη – μέλη έχουν προβλήματα στο μέλλον, δικαίωσαν την κυβέρνηση. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι οι συνθήκες που περιγράφονται στον μηχανισμό που αποφασίστηκε στις 9 Μαΐου, προσιδιάζουν ως προς τη σύνθεσή του με αυτόν που ήδη λειτουργεί για την Ελλάδα και ότι οι όροι θα εξειδικευτούν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου