ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος μας η επιστροφή στις αγορές νωρίτερα

στόχος-μας-η-επιστροφή-στις-αγορές-νωρ-851206

Την πορεία εφαρμογής του δημοσιονομικού και οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας ανέλυσε στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Ο υπουργός είπε ότι η χώρα έχει στόχο να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές νωρίτερα από το 2012:
«Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να παραμείνει μακριά από τις χρηματοοικονομικές αγορές έως το τέλος του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012. Δεν αναμένουμε να συμβεί αυτό, θέλουμε να επιστρέψουμε στις αγορές νωρίτερα».
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Eurogroup χθες για την εφαρμογή του δημοσιονομικού και οικονομικού προγράμματος για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, στον προϋπολογισμό για το πρώτο τετράμηνο η υποχώρηση του ελλείμματος ξεπερνά το 40%».
«Τα υπόλοιπα μέτρα έχουν δρομολογηθεί και θα είναι στην ώρα τους» πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Εκτίμησε, παράλληλα, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα είναι περισσότερο από αρκετά για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος που έχει θέσει η κυβέρνηση ελαφρά πάνω από 8% στο τέλος αυτής της χρονιάς.
«Η αγορά αρχίζει να σταθεροποιείται και αυτά είναι καλά νέα. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε.
Αναφερόμενος στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, τόνισε ότι η συζήτηση που είχαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί σχετικά με την οριστικοποίησή του, «πέρα από την Ελλάδα, θα είναι πολύ χρήσιμη διότι θα βοηθήσει να γίνει κατανοητό από τις αγορές ότι υπάρχει σαφής προθυμία και δέσμευση να βοηθηθούν αυτές οι χώρες που έχουν ανάγκη, φθάνει να κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο».

Ηττα του Λονδίνου στις Βρυξέλλες

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν, χθες, σε ένα σχέδιο για την επιβολή αυστηρότερου ελέγχου επί των κερδοσκοπικών κεφαλαίων «αντιστάθμισης κινδύνου» (hedge funds), παρά την αρνητική στάση της βρετανικής κυβέρνησης.

Το κείμενο «πέρασε», δήλωσαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία για αυτό», είπε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο. «Μπορούμε βασικά να πούμε ότι έχουμε τη συμφωνία που χρειαζόμαστε για να λάβουμε μια γενική προσέγγιση (σε πιο αυστηρούς περιορισμούς)», προσέθεσε.

Το σχέδιο έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται «εναλλακτικά» και περιλαμβάνουν τα γνωστά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα επιχειρηματικά κεφάλαια συμμετοχών και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την κλιμάκωση της οποίας κατηγορούνται τα κεφάλαια αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε για πρώτη φορά τον έλεγχο της λειτουργίας τους.

Μια συμφωνία ως προς το θέμα είχε ήδη διαφανεί την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες μεταξύ διπλωματών. Οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να την επικυρώσουν.

Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ίσως και για παραπάνω από ένα έτος.

Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχετικό κείμενο λιγότερο περιοριστικό από εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ.

Το σχέδιο ρύθμισης της λειτουργίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ανησυχεί τη Βρετανία, η οποία, στην επιδίωξή της να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου, προσπαθούσε να εμποδίσει τη συμφωνία.

Η συμφωνία στο Ecofin θεωρείται ότι αποτελεί πολιτική ήττα για τη νέα βρετανική κυβέρνηση.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου