ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αλλαγή της οικονομίας είναι μονόδρομος

η-αλλαγή-της-οικονομίας-είναι-μονόδρο-851206

"Ο νότος της Ευρώπης είναι αντιμέτωπος με την απροθυμία και το φόβο των αγορών", είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "εκτός από την κερδοσκοπία υπάρχει και η καλοπροαίρετη, αλλά με φόβο, αντιμετώπιση αυτών των οικονομιών από τις αγορές, καθώς το οικονομικό τους μοντέλο είναι παρωχημένο".

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, είπε ότι "η Ελλάδα βιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο την ανάγκη αλλαγής οικονομικού μοντέλου" και τόνισε ότι "η αλλαγή της οικονομίας είναι μονόδρομος με αξιοποίηση του πλούτου και την επένδυση σε νέες πράσινες τεχνολογίες και προϊόντα".

"Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν υπέρ του πολίτη", πρόσθεσε και επισήμανε ότι "προτεραιότητα είναι η πράσινη ανάπτυξη και ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην πράσινη επιχειρηματικότητα".

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο για το μέλλον, ώστε η Ελλάδα του αύριο να είναι μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία.

Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση σε έξι μήνες πραγματοποίησε μεγάλες αλλαγές και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει στο χτύπημα της γραφειοκρατίας, αλλά και σε αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Ερωτηθείς για τα οικονομικά μέτρα είπε ότι είναι επώδυνα, ωστόσο τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται.

Κοινή πρωτοβουλία με Τουρκία

Στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, αλλά και να αναδειχθεί η περιοχή σε ενεργειακό κόμβο, σε κόμβο τουρισμού, καθώς και στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε ο Γ. Παπανδρέου.

Σημείωσε ότι στην του επίσκεψη στο Λίβανο θα διευρύνει αυτή την πρωτοβουλία, στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και στο τέλος του μηνός θα παρουσιάσει τους άξονες αυτής της πρωτοβουλίας στη Βαρκελώνη, για την ανάδειξη μιας νέας στρατηγικής για τη Μεσόγειο, ώστε να προσελκυστούν επενδύσεις, για τη δημιουργία ενός ταμείου για τη Μεσόγειο και τη δημιουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης και πληροφόρησης για την πράσινη ανάπτυξη στην περιοχή.

Υποστήριξε ότι η Μεσόγειος που ανέκαθεν υπήρξε ιστορικός χώρος ζύμωσης πολιτισμών μπορεί να προβάλει τη συνεργασία παρά τις αντιθέσεις, ενώ χαρακτήρισε τις κλιματικές αλλαγές μια ευκαιρία ώστε να απαντήσουμε σε αυτές με τη συνεργασία.

Ανέφερε ότι για αυτό το θέμα με τον κ. Ερντογάν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ώστε , όπως είπε, να φέρουμε κοντά κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πολίτες και φορείς και στόχος είναι η διαμόρφωση συνθηκών ενεργειακής ασφάλειας.

Επίσης είπε ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι εργασίες της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, οι οποίες θα αποτελέσουν και ένα πρότυπο ενόψει της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μεξικό, η οποία έπεται.

Σημειώνεται ότι με μήνυμα που έστειλε στο συνέδριο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρ. Τ. Ερντογάν χαιρέτισε την πρωτοβουλία και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ενώ από τη μεριά του ο πρωθυπουργός είπε ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο μάτι.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το μη δεσμευτικό σύμφωνο το οποίο τελικά συνήφθη στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη ανέβαλε τις δεσμεύσεις και τις λύσεις για το μέλλον και τόνισε ότι χρειάζεται να δουλέψουμε πιο σκληρά ώστε τελικά να παρθούν αποφάσεις: πρώτον για το περιβάλλον που απειλείται και δεύτερον διότι έτσι δείχνουμε ότι οι ηγεσίες του πλανήτη μπορούμε να αποφασίζουμε και συνεπώς στους πολίτες δίνεται η αίσθηση της ασφάλειας, της σιγουριάς και της προοπτικής.

Το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης δεν είχε θετική απάντηση στην Κοπεγχάγη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας επίσης, ότι το μοντέλο ανάπτυξης του πλανήτη έχει εξαντληθεί.

Τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία ώστε να συνδυαστεί η οικονομική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε να φύγουμε από την κρίση μέσω της συνδυαστικής αντιμετώπισης της φτώχειας, της προοπτικής ανάπτυξης στις φτωχές χώρες και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στις ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες.

Αναφερόμενος στη Μεσόγειο ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να σώσουμε το περιβάλλον.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου