ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταγωνιστικό ρόλο επενδυτή στην Ελλάδα

πρωταγωνιστικό-ρόλο-επενδυτή-στην-ελ-851206

Διευρυμένη συνάντηση επιχειρηματικών φορέων με τη διοίκηση της Cosco, παρουσία της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Πειραιά.
Ο επικεφαλής της κινεζικής εταιρίας Γουέι Ζιαφού υπογράμμισε το ενδιαφέρον για σειρά επενδύσεων στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Cosco και η 20μελής ομάδα στελεχών που τον συνοδεύει συναντήθηκαν με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη για θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων.
Στη συνάντηση μετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμης, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Θ.Φέσσας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν. Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Β. Ράπανος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α. Χολέβας.
Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Ζιαφού δήλωσε πως στόχος της Cosco είναι να καταστεί η Ελλάδα πύλη της κινεζικής εταιρείας στην Ευρώπη και το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα είναι η ναυαρχίδα των λιμανιών της Cosco στην Ευρώπη και όχι μόνο, υπογραμμίζοντας πως ο στόχος για το 2010 είναι η διακίνηση μέσα από το Ικόνιο 800.000 εμπορευματοκιβωτίων.
«Θα χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας για να προσελκύσουμε και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες για να υποστηρίξουν τη χώρα σας. Θα προσελκύσουμε τα διεθνή κεφάλαια στο λιμάνι σας στη χώρα σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει στρατηγική θέση και είναι ελκυστική για επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε το ενδιαφέρον της Cosco για επενδύσεις στη βιομηχανική ζώνη του Θριάσιου, στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics), σε λιμενικές υποδομές και στην ναυπηγοεπισκευή. Ο κ. Ζιαφού έθεσε θέμα επιστροφής στην Cosco ΦΠΑ ύψους 9 εκατ. ευρώ, θέμα για το οποίο η υπουργός Οικονομίας είπε πως θα διευθετηθεί σύντομα.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Γ.Ζιαφού, στον ΣΕΜΠΟ της Cosco θα εργάζονται Έλληνες τεχνίτες και λιμενεργάτες «χωρίς κανέναν Κινέζο». Ο αριθμός των εργαζομένων θα ανέλθει, σύμφωνα με τον ίδιο, στους 650.
Η κυρία Κατσέλη καλωσόρισε τον πρόεδρο της Cosco και επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί στενή συνεργασία με την Κίνα, την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο.
Στόχος και φιλοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου είναι με την επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου να δημιουργηθεί θετική εντύπωση για τις επενδυτικές προοπτικές στη χώρα.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Cosco αύριο, Παρασκευή, αντιμετωπίζεται ως μείζων ευκαιρία της κυβέρνησης να αρχίσει με κάτι χειροπιαστό τη συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρεί να παρουσιάσει αποτελέσματα στο σκέλος της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα των υποδομών.

Με τον κ. Παπούλια
Στις άριστες σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, αλλά και στις εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, καλωσορίζοντας στο Προεδρικό Μέγαρο τον επικεφαλής του κινεζικού ομίλου και τη συνοδεία του.
«Χαιρετίζω έναν ένθερμο φίλο της Ελλάδας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ζιαφού, αφού εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά που γίνεται δεκτός από τον κ. Παπούλια, υπενθύμισε την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου στην Κίνα τον Ιούνιο του 2008, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στην προώθηση της συνεργασίας της Cosco με την Ελλάδα.

Συνάντηση με ΟΛΠ ΑΕ
Συνάντηση αντιπροσωπειών της ΟΛΠ ΑΕ υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη και της COSCO GROUP υπό τον Capt Wei Jiafu πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΛΠ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΛΠ, η Cosco Group ανακοίνωσε και επίσημα ότι ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων της στον Πειραιά θα αποτελέσει την κύρια πύλη της Cosco για τη Νότια και Κεντρική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τις γύρω περιοχές, στον οποίο θα έχουν άμεση αναφορά πλην της Cosco και οι όμιλοι της Άπω Ανατολής: K-LΙΝΕ (Ιαπωνία), YML (Κορέα) και HANJIN (Κορέα).

Ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco θα εργάζεται μόνο με Έλληνες τεχνικούς και λιμενεργάτες, «χωρίς κανέναν Κινέζο» όπως είπε ο capt. Wei Jiafu της Cosco, ο δε αριθμός των εργαζομένων θα ανέλθει σε 650.

Και οι δύο πλευρές (ΟΛΠ και Cosco) οι οποίες θα συλλειτουργούν στους προβλήτες Ι και ΙΙ θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια καλής συνεργασίας σύμφωνα και με τις πολιτικές προώθησης πωλήσεων μιας εκάστης.
Ο capt. Wei εξέφρασε τη δέσμευση ότι όλες οι επενδύσεις της Cosco θα υλοποιηθούν στο ακέραιο όσον αφορά τον Πειραιά (Προβλήτες ΙΙ και III) σύμφωνα και με τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης και ότι προσβλέπει στην άριστη συνεργασία με την ΟΛΠ ΑΕ.

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την προώθηση των κοινών τους στόχων με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ αμέσως μετά τη συνάντηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου