ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις με όχημα την Cosco

επενδύσεις-με-όχημα-την-cosco-436193

Πλήθος επενδυτικών προτάσεων δέχθηκε από τη κυβέρνηση ο πρόεδρος της Cosco Γουέι Ζιαφού, ο οποίος εκδήλωσε ενδιαφέρον για μεγάλα έργα υποδομής και συμμετοχή σε διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων.
Αν και στα αρχικά σχέδια της κινεζικής εταιρείας περιλαμβάνονταν μόνον οι επεκτάσεις στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς, η διεκδίκηση του εμπορευματικού σταθμού του Θριασίου και επενδύσεις μικρής κλίμακας στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ο κ. Ζιαφού δέχθηκε από την κυβέρνηση σειρά προτάσεων για περαιτέρω συμπράξεις, τις οποίες βρήκε ενδιαφέρουσες και δεσμεύθηκε να εξετάσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργή ανάμιξη της Cosco στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ. Ακόμη, θεωρεί πως η κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην αναβάθμιση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων περιφερειακών λιμανιών, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου.
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει πύλη για την Cosco όχι μόνο στην νότια Ευρώπη αλλά σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας χθες στο πλαίσιο της δεξίωσης που παρέθεσε ο κινεζικός κολοσσός σε επιχειρηματίες στο Μέγαρο Μουσικής.

«Το θέμα με το λιμάνι του Πειραιά είναι ότι θα πάει όχι μόνο καλά αλλά καλύτερα» τόνισε ο Θ. Πάγκαλος: «Θα είμαστε η πόρτα για ολόκληρη την Ευρώπη και το εμπόριο με την Κίνα».
Επενδυτικό ενδιαφέρον

Ενδιαφέρον για επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, όπως για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, εξεδήλωσε η κινεζική αντιπροσωπεία, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, με τον πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρίας Cosco, Γουέι Ζιαφού.
Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε επιτυχείς τις επαφές με τους Κινέζους Σχετικά με το Θριάσιο είπε ότι είναι σε εξέλιξη τα προγράμματα για τη δημοπράτηση κατασκευής, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του εμπορευματικού κέντρου και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σχετική δημοπράτηση.
Σχετικά με τον ΟΣΕ, η ελληνική πλευρά έδωσε πληροφορίες για τις εταιρείες του συγκροτήματος του ΟΣΕ.
«Η Cosco, όπως γνωρίζετε, είναι μια ναυτιλιακή κατά βάση εταιρία, δεν είναι μια εταιρία σιδηροδρόμων. Δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν σε οργανισμούς της πατρίδας τους, που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο, όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία τους παρουσιάσαμε» τόνισε ο υπουργός.
Σχετικά με την κατασκευή του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, ο κ. Ρέππας είπε ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει μέσω σύμβασης παραχώρησης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με θέματα φορολογίας, ο κ. Ρέππας είπε ότι οι διαδικασίες είναι ανοικτές.
«Οι όροι θα πρέπει να είναι ίδιοι για κάθε ενδιαφερόμενο. Αν στη διαδικασία αυτή και συγκεκριμένα στα κριτήρια, συμπεριλάβουμε και φορολογικά κίνητρα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά από την αρχή, για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή».
Το απόγευμα ο επικεφαλής της Cosco και το 20μελές κλιμάκιο στελεχών που τον συνοδεύει είχαν εκ νέου συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΛΠ. Στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τη συλλειτουργία ΟΛΠ και Cosco στις Προβλήτες Ι και ΙΙ του Σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Ικονίου και η ενεργοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Προβλήτας ΙΙΙ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου