ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιφυλακτικές οι αγορές για την Ελλάδα

επιφυλακτικές-οι-αγορές-για-την-ελλάδ-851206

Οι αγορές θα παραμείνουν επιφυλακτικές για την Ελλάδα, έως ότου αρθούν οι αμφιβολίες για το κατά πόσον η ΕΕ θα τηρήσει την υπόσχεση βοήθειας και ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, εκτιμά ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, που δημοσιεύεται στο φύλλο της Τρίτης, ο κ. Μπλανσάρ πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να πάρουν τόσο δραστικά μέτρα όσο η Ελλάδα και ότι τα 750 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα ως μηχανισμός βοηθείας προς τις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΔΝΤ, είναι αρκετά.

«Οι αγορές αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει ή όχι τα χρέη της. Με δεδομένη τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, οι αβεβαιότητες είναι κατανοητέ», είπε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ο ίδιος συνέχισε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της ΕΕ να παραδώσει τα χρήματα που υποσχέθηκε για να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα.

Ενώ η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική από τα υιοθετήσει τα μέτρα λιτότητας, ο κ. Μπλανσάρ, επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του Ντομινίκ Στρος Καν, είπε ότι για να αποφευχθεί ο περιορισμός της ανάπτυξης, οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης δεν πρέπει να προχωρήσουν πολύ γρήγορα και απότομα στη μείωση των ελλειμμάτων.

Κατρακύλησε το Χρηματιστήριο

H ανησυχία για χρεοκοπία τραπεζών στη Νότια Ευρώπη, μετά τα προβλήματα που παρουσιάζουν ισπανικές τράπεζες, οι ανησυχίες για την κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη, αλλά και οι εξελίξεις στις σχέσεις της Βόρειας και Νότιας Κορέας δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, κλίμα που επηρέασε και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Το αρνητικό κλίμα στο ΧΑ ενίσχυσαν και οι αρνητικές εκθέσεις διεθνών οίκων (JP Morgan- Citigroup) για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και η «παρεξήγηση» κυβέρνησης – τρόικας για το Ασφαλιστικό, που ενισχύει την ανασφάλεια, αλλά και τις υποψίες ότι έρχονται σκληρότερα μέτρα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε σε νέα χαμηλά έτους και έκλεισε στις 1.539,90 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 3,46%.

Αύξηση στο έλλειμμα

Σε 3,015 δισ. ευρώ ανήλθε τον Μάρτιο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αυξημένο κατά 327 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, η οποία αντανακλά κυρίως την αύξηση (κατά 347 εκατ. ευρώ) των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 85 εκατ. ευρώ, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,8%.

Το πρώτο τρίμηνο 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 2,7 δισ. ευρώ ή 36,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και διαμορφώθηκε σε 10 δισ. ευρώ.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου