ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή

η-αναδιάρθρωση-δεν-αποτελεί-επιλογή-505618

"Δεν αποτελεί επιλογή", επανέλαβε σε συνέντευξη του στο Αλ Τζαζίρα ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς εάν χρειαστεί να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι "το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτά τα έκτακτα μέτρα, καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας".

Χαρακτηρίζει τα μέτρα οδυνηρά, και σημειώνει ότι κατανοεί απόλυτα τις διαμαρτυρίες. Εκτιμά ωστόσο ότι "οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι, ακριβώς επειδή πονάνε, να πούνε, ποτέ πια. Ας κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Ας κάνουμε την Ελλάδα μια βιώσιμη οικονομία και μια ανταγωνιστική οικονομία". "Ο κόσμος υποστηρίζει, πράγματι, αυτά τα σημαντικά μέτρα", συμπληρώνει.

"Ήδη, από το πρώτο τρίμηνο, καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 42%, σε σύγκριση με πέρυσι. Έτσι λοιπόν, όχι μόνο έχουμε πετύχει τον στόχο μας, αλλά τον ξεπεράσαμε μάλιστα και, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, μέχρι το τέλος αυτού του έτους", τονίζει ο πρωθυπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια που κάνουν λόγο για βαθύτερη ύφεση ως αποτέλεσμα των οικονομικών μέτρων, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι "πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Γιατί αν έχεις μόνο Πρόγραμμα Σταθερότητας και μόνο αποπληθωρισμό, δεν μπορείς να βγεις από την κρίση".

Οι επενδύσεις

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζει ότι η χώρα μας δημιουργεί περιβάλλον για επενδύσεις: "Περιορίζουμε πολλά εμπόδια, όπως τη γραφειοκρατία, την τεράστια γραφειοκρατία που είχαμε, η οποία δεν συνέβαλε στις επενδύσεις".

Ο κ. Παπανδρέου προχωρά στην εκτίμηση ότι "αυτό που χρειάζεται στον κόσμο, πρώτα απ’ όλα, είναι περισσότερη συνεργασία και περισσότερη ολοκλήρωση σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Βλέπουμε ότι χρειάζεται στενή συνεργασία, για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερη, όχι λιγότερη Ευρώπη, περισσότερη ολοκλήρωση, όχι λιγότερη. Χρειαζόμαστε περισσότερη διακυβέρνηση, όχι λιγότερη, στον οικονομικό τομέα".

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι "με ύστερη γνώση, δεν έπρεπε να είχε επιτραπεί στην Ελλάδα να προσχωρήσει στο ευρώ το 2000", ο πρωθυπουργός τονίζει: "Θεωρώ ότι κάναμε καλά που μπήκαμε στην Ευρωζώνη. Έπρεπε να γίνουν μεγάλες, σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί, ειδικότερα τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια. Όταν προσχωρήσαμε στην Ευρωζώνη, θα έλεγα ότι είχαμε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 5%, αλλά η ανάπτυξη αυτή ενισχύθηκε πολύ από το γεγονός ότι το ευρώ μας εξασφάλισε φθηνότερο χρήμα. Ωστόσο, φθηνότερο χρήμα δεν σήμαινε απαραίτητα ότι προβήκαμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί μακροπρόθεσμα".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου