ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ακόμη κι αν υπάρχουν σημεία διαφωνίας, μιλάμε την ίδια γλώσσα

κομισιόν-ακόμη-κι-αν-υπάρχουν-σημεία-δ-531576

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αποσκοπεί σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα συμβάλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη και ευελπιστεί ότι η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα συνεχιστεί προς την επίτευξη αυτού του στόχου, ανέφερε ευρωπαίος κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις επί ορισμένων θεμάτων, έχει αποδειχτεί ότι σε τελική ανάλυση οι εκπρόσωποι των δανειστών μιλούν κοινή γλώσσα και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και στην παρούσα φάση.

Το σχόλιο αυτό έρχεται μετά τις χθεσινές διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιρρίπτει στους θεσμούς την ευθύνη για μη επίτευξη συμφωνίας, καθώς υποστηρίζει ότι από την πλευρά των δανειστών υπάρχουν διαφορετικές κόκκινες γραμμές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει σύγκλιση.

Ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος συμπλήρωσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την επίτευξη συγκεκριμένης προόδου επί του θέματος στις 11 Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων.

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν για δύο ακόμη ημέρες, με στόχο την επίτευξη προόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, ήδη στο σκέλος των μέτρων έχει υπάρξει πρόοδος, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν παραλάβει πολλές από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για φορολογικά μέτρα, τα οποία επεξεργάζονται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οδεύουμε σε συμφωνία για:

1. Το ύψος και τον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ
2. Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων
3. Στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Από την άλλη, εκκρεμεί συμφωνία για:

1. Προϋπολογισμό 2015
2. Βιωσιμότητα ασφαλιστικού συστήματος
3. Φιλελευθεροποίηση πρόσβασης στην αγορά εργασίας

Κατά κάποιες εκτιμήσεις, με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα δημοσιονομικής απόδοσης περίπου 4 δισ. ευρώ. Πάντως, το ύψος των μέτρων που προτείνει ήδη η ελληνική πλευρά στην τρόικα αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά και υπάρξει συμφωνία, τότε η διαπραγμάτευση θα κλείσει έως τα τέλη της επομένης εβδομάδας, με την ελληνική πλευρά να δρομολογεί τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Η Ελλάδα περιμένει μια δήλωση στήριξης στο Eurogroup της 11ης Μάιου που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματειών που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες έως και 5 δισ. ευρώ, ώστε να καταβληθούν εγκαίρως μισθοί και συντάξεις στο τέλος του Μαΐου. Αν αυτή η δήλωση στήριξης δεν έλθει τη Δευτέρα θα επιδιωχθεί σε έκτακτο Eurogroup έως τις 25 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως το Βερολίνο δεν σχολιάζει την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι δεν πιέζει για ελάφρυνση μεγάλης κλίμακας στο ελληνικό χρέος. «Η ανακοίνωσή του είναι ξεκάθαρη» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι «οι συνομιλίες με την Ελλάδα γίνονται σε λογικό εποικοδομητικό επίπεδο».

«Η καγκελάριος θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά αποφάσεις παίρνουν οι θεσμοί» σημείωσε και επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει μεταρρυθμίσεις, για να εγκριθούν ώστε να πάρει τη δόση».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου