ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δανία: Πλήρη κατάργηση των μετρητών προωθεί η κυβέρνηση

δανία-πλήρη-κατάργηση-των-μετρητών-πρ-531482

Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε να καταργηθεί η υποχρέωση που έχει επιβληθεί σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής να δέχονται πληρωμές σε μετρητά, ωθώντας τη χώρα πιο κοντά από ποτέ σε μια αχρήματη οικονομία.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Δανών σήμερα χρησιμοποιεί αντί για μετρητά το MobilePay, μια εφαρμογή για smart phones με την οποία μεταφέρονται χρήματα σε άλλα τηλέφωνα και καταστήματα.

Η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία είναι οι τρεις χώρες της EE που κατέχουν τα πρωτεία όσον αφορά τις πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.

Η κυβέρνηση πρότεινε από το 2016 να καταργηθεί η νομική δέσμευση που ισχύει για μια σειρά καταστημάτων -όπως πρατήρια βενζίνης, εστιατόρια και καταστήματα ενδυμάτων- να δέχονται πληρωμές σε μετρητά.

Η ιδέα αυτή περιλαμβάνεται στη δέσμη προτάσεων της κυβέρνησης που αφορούν αναπτυξιακά μέτρα για τον περιορισμό του κόστους και την αύξηση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.

Για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Κοινοβούλιο, όμως είναι άγνωστο πότε θα γίνει η ψηφοφορία.

Η πρόταση αυτή δεν αναμένεται να συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις στη Δανία, όπου οι κάτοικοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες για να πληρώνουν ακόμη και για ένα πακέτο με τσίχλες στο παντοπωλείο της γειτονιάς τους.

Το χρηματοπιστωτικό ινστιτούτο Finansraadet υποστηρίζει ότι, χάρη στην αχρήματη οικονομία, τα καταστήματα θα εξοικονομήσουν τα χρήματα που επενδύουν σήμερα για μέτρα ασφαλείας αλλά και τον χρόνο που σπαταλούν οι ταμίες δίνοντας ρέστα.

Ωστόσο, εκφράζονται κάποιοι φόβοι ότι η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πληρωμών θα αυξήσει τις απάτες και το οικονομικό έγκλημα. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, την τελευταία δεκαετία έχουν διπλασιαστεί τα εγκλήματα αυτού του είδους.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Microsoft Μπιλ Γκέιτς είναι ένθερμος υποστηρικτής της αχρήματης κοινωνίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου