ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ο κίνδυνος του «κουρέματος» των ελληνικών τραπεζών δεν έχει φύγει

bloomberg-ο-κίνδυνος-του-κουρέματος-των-ελλ-530477

Μπορεί η ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, να μην προχώρησε σε αύξηση του κουρέματος προς τις ελληνικές τράπεζες, ως εχέγγυο για την παροχή του ELA, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πίσω από τις κλειστές πόρτες, αρκετά μέλη της Κεντρικής Τράπεζας -κυρίως οι Γερμανοί της Bundesbank, τάχθηκαν με ένταση υπέρ της αύξησης του haircut προς τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση που θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Κριτήριο το Eurogroup

Το Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές, αναφέρει πως η ΕΚΤ θα αποφασίσει τον περιορισμό ή μη της πρόσβασης στην έκτακτη παροχή ρευστότητας μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση του κουρέματος στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στα επίπεδα του 2014, αν η κυβέρνηση δεν δείξει απτά σημάδια (και μάλιστα άμεσα) συμβιβασμού στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της. Αυτό άφησε να εννοηθεί ένας αξιωματούχος της που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg, ενώ δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το ποιες είναι οι προθέσεις της ΕΚΤ ως προςε τον παρεχόμενο ELA προς την Ελλάδα.

Επιτακτική ανάγκη

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει πως η στάση που έχει κρατήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στο επικείμενο Eurogroup, αλλιώς θα τεθεί υπό κρίση η βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που αυτή τη στιγμή κρατιέται εν ζωή χάρη στον ELA.

Goldman Sachs: Παράταση μιας εβδομάδας

Προς επίρρωση όλων των παραπάνω, έρχεται και η ανάλυση που κάνει η Goldman Sachs που αναφέρει πως στην πραγματικότητα για το θέμα του haircut, η Ελλάδα έχει λάβει παράταση μόλις μιας εβδομάδας. Ήτοι: μέχρι τη συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup.

Όπως σημειώνει, αυτό είναι το καίριο σημείο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με δεδομένο ότι διαθέτει αρκετά εχέγγυα ακόμα να χρησιμοποιήσει για την άντληση ρευστότητας. Το πλήγμα θα είναι πιθανή αύξηση των haircuts που αυτομάτως θα περιορίσουν τη διαθέσιμη χρηματοδότηση τους απ’ το έκτακτο πρόγραμμα.

Όπως υπολόγιζε, μάλιστα, χθες, χωρίς αλλαγές στα haircuts η επιπρόσθετη ρευστότητα που μπορούν να αντλήσουν είναι κάπου 40 δισ ευρώ. Ωστόσο με αύξηση που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 80% η ρευστότητα μπορεί να συρρικνωθεί στα 10 δισ ευρώ!

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου