ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Στο 20% του ενεργητικού των τραπεζών ο ELA

goldman-sachs-στο-20-του-ενεργητικού-των-τραπεζών-ο-el-530411

Στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν περιόρισε την διαθεσιμότητα των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών και προχώρησε για 13η συνεχόμενη φορά σε αύξηση του ορίου του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) εστιάζει σημερινή ανάλυση της Goldman Sachs.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για περαιτέρω αύξηση του ELA κατά 2 δισ. ευρώ η συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έχει προσεγγίσει τα 115 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζεται, αυτή η χρηματοδότηση αντιστοιχεί στο20% του ενεργητικού των τραπεζών -έναντι μηδέν το Δεκέμβριο του 2014- όταν η χρήση του ELA το 2012 στην κορύφωση της είχε φθάσει στο 28% του ενεργητικού των τραπεζών (124 δισ. ευρώ).

Η Goldman Sachs εστιάζει στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η οροφή του ELA έχει αυξηθεί από την ΕΚΤ, οι τράπεζες δεν έχουν περιοριστεί ως προς τη διαθεσιμότητα των ενεχύρων τους.

Όπως υποστηρίζει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία 114 δισ. ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιούν ως ενέχυρα στο πλαίσιο του ELA (σε τιμές τοις μετρητοίς), κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν απόθεμα ρευστότητας 38 δισ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου