ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αβάσιμα σενάρια περί χρεοκοπίας

αβάσιμα-σενάρια-περί-χρεοκοπίας-851206

Σε μπαράζ παρεμβάσεων προχώρησε η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, προκειμένου να αποκρουστεί η φημολογία περί πτώχευσης της Ελλάδας, εξόδου από το ευρώ και επαναφοράς της δραχμής.

Χθες συνεδρίασε το διαθεσμικό όργανο για την οικονομία, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Στην εισήγησή του ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε, με κατηγορηματικό τρόπο, καθησυχαστικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής. Χωρίς το μηχανισμό θα ήμασταν σήμερα ακόμα έρμαιο φημών και δηλώσεων. Με τις αποφάσεις μας σώζουμε την Ελλάδα και παράλληλα ξαναχτίζουμε την Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «επειδή είδα πως η τρομολαγνία συνεχίζεται από πολλά ΜΜΕ, θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι είμαστε εντός της πορείας αυτού του προγράμματος».

«Υπάρχουν μικρές και φυσιολογικές αποκλίσεις -πάντα θα υπάρχουν- τις οποίες προσπαθούμε να καλύψουμε, αλλά είμαστε και θα είμαστε τελικά συνεπείς στις δεσμεύσεις μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου από το Λουξεμβούργο, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής από το press room, διέψευσαν κατηγορηματικά τις φήμες, τονίζοντας ότι η καταστροφολογία δεν βοηθά στην έξοδο από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «παρακολουθώ έκπληκτος τη φημολογία που αναπτύσσεται περί επικείμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Τίποτα παραπάνω».

Η καταστροφολογία δεν βοηθά στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πεταλωτής και επισήμανε ότι ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που γίνεται.

Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει να έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που γίνεται και ότι «ήδη με την ωριμότητα που δείχνει η κοινωνία, δίνει από μόνη της την απάντηση σε όλους αυτούς που καταστροφολογούν συστηματικά».

Παράλληλα σημείωσε ότι με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τους μηχανισμούς που έχουν συσταθεί στην Ευρώπη, «μπορούμε να βγούμε από αυτό το τούνελ».

Σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της φημολογίας, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι «σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η καταστροφολογία δεν μας πτοεί, εκτός του ότι δεν βοηθάει κανέναν, δημιουργεί δε ζητήματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος είναι αυξημένος και όσον αφορά στα έσοδα τόνισε ότι γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες που θα αποδώσουν.

Πρόσθεσε δε ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις είναι επειδή δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα συγκεκριμένες εισπράξεις εσόδων.

«Δεν συζητάμε για νέα μέτρα, δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Ούτε τα έχει ζητήσει κανείς, αλλά και καμία σκέψη δεν γίνεται» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών: «Εάν κάποιος μπορεί να τις προτείνει, ας τις προτείνει. Εμείς έχουμε αναλάβει ένα δύσκολο έργο, η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται πλήρως την κρισιμότητα και αυτό το έργο θα το φέρουμε σε πέρας».

Ερωτηθείς αν πιθανές πιέσεις της τρόικας μπορεί να οδηγήσουν την κυβέρνηση να χαράξει «κόκκινη γραμμή» και να καταφύγει σε εκλογές προκειμένου να μπορέσει να τις υλοποιήσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «τέτοιες πιέσεις δεν βλέπουμε να υπάρχουν».

 

Αβάσιμα σενάρια λένε οι τραπεζίτες

Παρέμβαση έκανε και η ηγεσία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στη Ρηγίλλης, και κατέστησε σαφές ότι καμία τράπεζα δεν κινδυνεύει, ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ισχυρό και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες.

«Διαβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ως τράπεζες, τους καταθέτες, τους επιχειρηματίες, τους πελάτες όλο τον ελληνικό λαό, οι τράπεζες είναι υγιείς, δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα και να μην ανησυχούν καθόλου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Νανόπουλος, συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και για την έξοδο από την κρίση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία και τις προοπτικές της και πως οι τράπεζες θα λειτουργήσουν θετικά, υποστηρικτικά για να μπορέσει η οικονομία να βγει από την κρίση.

Αλλά και από πλευρά ΝΔ, ο υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι «δεν πρέπει κανένας να συμβάλλει σε φήμες, οι οποίες δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα». «Πρέπει να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, αυτή την ώρα, στην Ελλάδα. Και το τραπεζικό σύστημα είναι μέρος της πραγματικής οικονομίας» συμπλήρωσε.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών επαναλαμβανόμενα είναι τα δημοσιεύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, περί δήθεν αναδιάρθρωσης του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου και εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Η εν λόγω φημολογία είναι εντελώς αβάσιμη και ενδεχομένως σχετίζεται με ευρύτερες σκοπιμότητες, προκαλώντας σύγχυση και στο αποταμιευτικό κοινό» τονίζεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

«Με τη συμφωνία της 3ης Μαΐου μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, αφενός, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αφετέρου, τέθηκε σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μέτρων σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας σε βάθος τριετίας, το οποίο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα χρηματοδότησης του Δημοσίου».

»Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών θα διασφαλίσει την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό θα οδηγήσει σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμη αναπτυξιακή πορεία» προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΕΤ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου