ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συρρίκνωση 2,5% για την ελληνική οικονομία

συρρίκνωση-25-για-την-ελληνική-οικονομί-851206

Στο 2,5% διαμορφώθηκε η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή, έναντι μείωσης 2,3% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2010, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1%.

Η μείωση του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, το δ΄ και το γ΄ τρίμηνο του 2009 ήταν 2,5% και σε τριμηνιαία 0,8% και 0,5%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 14,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση σημειώθηκε στις κατοικίες κατά 16,7%, στο μηχανολογικό εξοπλισμό κατά 10% και στις λοιπές κατασκευές κατά 29,3%.

Αύξηση κατά 8,4% σημειώθηκε στον εξοπλισμό μεταφορών.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Μείωση κατά 9% παρουσίασε η δημόσια κατανάλωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 1,5%.

Μείωση κατά 15,8% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 11,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 10,7%.

Μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση κατά 3,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, και μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Αύξηση στην προστιθέμενη αξία παρουσίασαν: ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας κατά 1,7% και ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά 0,2%.

Αντίθετα, μείωση στην προστιθέμενη αξία, παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κατά 5,3%, των κατασκευών κατά 24,6%, τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών κατά 1,9%, καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών κατά 2,9%.

Σε τρέχουσες τιμές οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση της, η ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 5,1% τον Απρίλιο, έναντι 3,7% και 9,2% τους δύο προηγούμενους μήνες.

Στη μεταποίηση, η πτώση ήταν 3,9% έναντι 1% και 7,6% το Μάρτιο και τον Φεβρουάριο.

Επίσης, αύξηση 4,7% παρουσίασε η η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών τον Απρίλιο, στα 1,264 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών κατά το δωδεκάμηνο Μαΐου 2009 – Απριλίου 2010 παρουσίασε μείωση 12,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Μαΐου 2008 – Απριλίου 2009.

Η συνολική αξία των εισαγωγών τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 22,2% στα 3,072 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία τους το δωδεκάμηνο Μαΐου 2009 – Απριλίου 2010 παρουσίασε μείωση 19,7%.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Ο κίνδυνος μιας μόνιμης ύφεσης είναι εντός των πυλών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη μείωση του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια και τις φήμες περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι αυτά τα τροφοδοτούν κύκλοι που έχουν επενδύσει σε αυτή την προοπτική και ότι πρέπει να μπει τέλος σε αυτά τα σενάρια.

«Οι περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες διεθνώς, ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης: «Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να επαφιόμαστε στον πολιτικό πατριωτισμό των ξένων δυνάμεων. Πρέπει και εμείς να βρούμε τον δρόμο μας, κάτι που δεν δείχνει να γνωρίζει η κυβέρνηση.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «είναι τα δικά τους σκληρά ταξικά μέτρα που κατεβάζουν στο πηγάδι την οικονομία και την κοινωνία […] Ομως ο δρόμος αυτός, πέρα από το βάθεμα της ύφεσης, οδηγεί την ίδια την Ευρώπη σε αποσύνθεση».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου