ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 279.000 οι αιτήσεις για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στη Γερμανία

στις-279-000-οι-αιτήσεις-για-πρόωρες-συνταξι-528490

Όταν η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούλιο να επιτρέψει στους Γερμανούς να παίρνουν σύνταξη σε ηλικία 63 ετών, ήτοι δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν και χωρίς καμία μείωση στις συνταξιοδοτικές παροχές δεν μπορούσε να υπολογίσει το δημοσιονομικό βάρος της απόφασης αυτής.

Για να μπει κανείς στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει εργαστεί για τουλάχιστον 45 χρόνια. Μέσα σε 10 μήνες από τότε που ανακοινώθηκε η σχετική ρύθμιση έχουν κάνει αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση περισσότεροι από 279.000 Γερμανοί. Η Κυβέρνηση Μέρκελ προέβλεπε ότι μόνο για το 2014 το μέτρο θα κόστιζε περίπου 900 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά κόστισε 1,5 δισ. ευρώ.

«Η συνταξιοδότηση στα 63 είναι ένα σχετικά ακριβό πρόγραμμα το οποίο η Γερμανία ίσως να μην μπορεί να το πληρώνει για πολύ» δήλωσε στο Bloomberg ο Αξελ Μπόερς Σούπαν, αναλυτής ειδικός σε συνταξιοδοτικά θέματα για το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Μονάχου. Ο Σούπαν εκτιμά ότι το πρόγραμμα αυτό θα κοστίζει στο κράτος 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2030.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου