ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλίμα αισιοδοξίας μετά από πολλούς μήνες

κλίμα-αισιοδοξίας-μετά-από-πολλούς-μή-435866

Στο υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο καταφθάνει αύριο η «τρόικα» για να κάνει την ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος, ενόψει της τελικής στα τέλη Ιουλίου, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από καιρό για τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Κι αυτό, μετά από μία σειρά ενθαρρυντικών μακροοικονομικών στοιχείων και την εμφανή αλλαγή στάσης Ευρωπαίων αξιωματούχων στο ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες, το ΔΝΤ, ήδη, αποτιμά θετικά την πορεία εφαρμογής του προγράμματος από την Ελλάδα, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ενδιάμεση αξιολόγηση αυτό το μήνα και στην τελική έως το τέλος Ιουλίου.

Η αντεπίθεση κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών και υψηλόβαθμων στελεχών της Ε.Ε. στους ξένους οίκους και τις κερδοσκοπικές κινήσεις των αγορών βάζει «φρένο» στο κλίμα καταστροφολογίας του προηγούμενου διαστήματος.

Οι ελεγκτές θα εστιάσουν την προσοχή τους τόσο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και στις εκκρεμείς νομοθετικές παρεμβάσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι ελεγκτές θα κάνουν την πρώτη αποτίμηση για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου που συμφωνήθηκε πριν από ενάμιση μήνα. Αυτό που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πενταμήνου, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν άνω του 8% σε σχέση με πέρυσι, έναντι ετήσιου στόχου 11,7%.

Ομως, σύμφωνα με το Μνημόνιο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο νέος στόχος για το 2010 είναι αύξηση περίπου 15% στα καθαρά έσοδα. Η απόκλιση με βάση τα νέα δεδομένα είναι μεγάλη, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η αύξηση προκύπτει με βάση σύγκρισης τα πολύ χαμηλά έσοδα του 2009, αλλά και την παρακράτηση ΦΠΑ ύψους 400 εκατ. ευρώ από τις επιχειρήσεις.

Τα μηνύματα που δέχεται το επιτελείο του Γ. Παπακωνσταντίνου από τους «ελεγκτές» είναι θετικά. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το ΔΝΤ εμφανίζεται ικανοποιημένο για την πορεία του προγράμματος και δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν. Εστίες προβληματισμού εντοπίζονται φυσικά, και έχουν να κάνουν κυρίως με τη δαιδαλώδη κατάσταση στον τομέα των δημοσίων δαπανών και την επιτακτική ανάγκη για καλύτερο έλεγχο ιδίως στον τομέα της γενικής κυβέρνησης (Ταμεία, νοσοκομεία, ΟΤΑ), αλλά και με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, το εύρος της οποίας εκπλήσσει τους ξένους εμπειρογνώμονες.

Προϋπολογισμός

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στο υπουργείο, καθώς το έλλειμμα μειώνεται με ρυθμό εντός των στόχων, παρά την υστέρηση των εσόδων που υπερκαλύπτεται από τις περικοπές δημοσίων επενδύσεων και μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους ερμηνεύθηκαν από μερίδα της αγοράς ως ενθαρρυντικά, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε έστω και οριακά, αποτυπώνοντας, μεταξύ άλλων, την ενσωμάτωση μέρους της παραοικονομίας στους εθνικούς λογαριασμούς, εξαιτίας και του κινήματος των αποδείξεων. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες δημοσιοποιούνται διάφορες εκτιμήσεις που προβλέπουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούσαν οι αγορές έως τώρα.

Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί, καθώς οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία είναι μεγάλες και το κρίσιμο στοίχημα της ανάκαμψης όσο το δυνατό νωρίτερα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με κυρίαρχο το πόσο ικανή θα αποδειχθεί η κυβέρνηση να προωθήσει ένα συγκροτημένο σχέδιο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου