ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα επιδεινώνονται

goldman-sachs-οι-εκροές-καταθέσεων-στην-ελλάδα-επ-528051

Μια ασφαλή εξήγηση γιατί η Ελλάδα έλαβε δύο δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ, μέσω του ELA, ποσό μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, δίνει η τελευταία έκθεση της Goldman Sachs.

Αναφέρει συγκεκριμένα πως το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα, άρα συνολικότερα της ελληνικής οικονομίας, έχει να κάνει με την παρατεταμένη εκροή καταθέσεων που όχι μόνο δεν έχει μετριαστεί ως φαινόμενο, αλλά συνεχίζεται και το τελευταίο διάστημα επιδεινώνεται.

«H EKT αύξησε στις 6/5 το ELA στα 78,9 δισ. ευρώ – ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο – γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», σχολιάζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, στη νέα 7σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο “Highest ELA hike since February approved, indicative of deterioration”.

Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, κατά 2 δισ. ευρώ, στα 78,9 δισ. ευρώ, δεν ήταν έκπληξη. Ήταν μια απόφαση αναμενόμενη, ενδεικτική της επιδείνωσης της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Οι πιέσεις προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε όρους χρηματοδότησης, ολοένα και αυξάνονται.

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να ταλανίζεται από τις μαζικές εκροές καταθέσεων. Οι εκροές καταθέσεων όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά εμφανίζουν και τάσεις επιδείνωσης. «Αποκλεισμένες από τις αγορές, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης τη ρευστότητα της ΕΚΤ», προειδοποιεί η Goldman Sachs.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου