ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο κοντά Ελλάδα – Κίνα

πιο-κοντά-ελλάδα-κίνα-851206

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζανγκ Ντεζιάνγκ είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.Ο κ. Ντεζιάνγκ αργότερα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

Υποδεχόμενος τον Κινέζο αντιπρόεδρο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κίνας είναι άριστες, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνονται τόσο με τις συμφωνίες που υπογράφουν οι δύο χώρες όσο και με τη συνεργασία τους σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο.

Από τη μεριά του, ο κ. Ντετζιάνγκ αναφέρθηκε στις δεκατέσσερις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα το πρωί, γεγονός που όπως είπε, εκφράζει τη βούληση της Κίνας για περαιτέρω σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει σίγουρα τις προσωρινές, όπως είπε, δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ενώ η Κίνα από τη μεριά της θα ενθαρρύνει ισχυρές επενδύσεις στη χώρα μας.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Κίνας μετέφερε στον κ. Παπανδρέου τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο.

Συνάντηση με Σαμαρά

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κινεζικής κυβερνήσεως Ζανγκ Ντετζιάνγκ είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως ήταν ευρύτατη η θεματολογία στη συζήτηση που είχαν, αναφέροντας πως μίλησαν για επενδύσεις, για τουρισμό, για ενέργεια, για την Cosco και για όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

"Νομίζω ότι οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι – και είναι πολύ ευχάριστο αυτό – να βοηθήσουν ιδιαίτερα μέσα από τις επενδύσεις τους", τόνισε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε πως υπάρχει ιδιαίτερη επαφή ανάμεσα στο κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας και στη ΝΔ.

Ανέφερε επίσης πως δέχθηκε μια δεύτερη πρόσκληση για επίσκεψη στην Κίνα, αφού προ μηνός είχε πάει ο κ. Δ. Αβραμόπουλος και τώρα η πρόσκληση αφορά τον ίδιο. "Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τη συνάντηση αυτή", κατέληξε.

Οι συμφωνίες

Στην υπογραφή 14 συμφωνιών προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση με την κινεζική, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου αντιπροέδρου Ζανγκ Ντετζιάνγκ στην Αθήνα.

Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των μεταφορών, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των εξαγώγιμων ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Ο Κινέζος αξιωματούχος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, ενώ προηγήθηκε συνάντηση με τον ομόλογο του, Θ. Πάγκαλο, καθώς και διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνάντηση παραβρέθηκε από ελληνικής πλευράς η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.

Στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κίνας, λέγοντας ότι “είμαστε πεπεισμένοι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και να πραγματοποιήσει σταθερή ανάπτυξη για την ευημερία του λαού”. Και πρόσθεσε ότι “υπάρχει κοινή βούληση Αθήνας- Πεκίνου να ενδυναμώσουμε τις επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης”.

"Πήρα πολλές ενθαρρύνσεις από τον κ. Πάγκαλο. Ανταλλάξαμε εις βάθος απόψεις για την εμβάθυνση των συνεργασιών σε κάθε τομέα και καταλήξαμε σε ευρεία συμφωνία. Η Ελλάδα ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να έρθουν στην Ελλάδα να βρουν τις ευκαιρίες για επενδύσεις", δήλωσε.

Ο κ. Ζάνγκ αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κατάσταση λέγοντας ότι "αν και η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας προβάλλει ολοένα και περισσότερο, η σοβαρή επιρροή της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης ακόμη παραμένει", για να προσθέσει ότι “είναι κοινή μας βούληση με την ελληνική πλευρά να ενδυναμώσουμε τις φιλικές και επωφελείς μας συνεργασίες για την κοινή αντιμετώπιση αυτής της κρίσης".

Οι υπογραφές

Η πρώτη υπογραφή αφορά στο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον Ναυτιλιακό Τομέα, το οποίο προβλέπει επωφελές καθεστώς ναυλώσεων για την ελληνική ναυτιλία.

Οι επόμενες τέσσερις συμφωνίες αφορούν ναυπήγηση ή πρόθεση ναυπήγησης ελληνικών φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου στα ναυπηγεία της COSCO και υπεγράφησαν μεταξύ Ελλήνων πλοιοκτητών και της COSCO shipyard Co.

Μία συμφωνία αφορά τη σύσταση κοινοπραξίας (jv) και άλλες δύο συμφωνίες ναύλωσης, οι οποίες, από κινεζικής πλευράς, υπεγράφησαν από τον εκπρόσωπο της COSCO Bulk Carrier και απο ελληνικής από Έλληνες εφοπλιστές.

Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μεταξύ του ΟΤΕ και της Huawei Technologies, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης.

Μια συμφωνία υπεγράφη για την κατασκευή του εμπορικού και ξενοδοχειακού συγκροτήματος Pireus Plaza από την BCEGI και την Helios Plaza.

Τέσσερις, τέλος, συμφωνίες υπεγράφησαν για την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου.

Και άλλες επενδύσεις

Κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Θ. Πάγκαλου με τον Κινέζο ομόλογό του συζητήθηκε ένα ευρύτατο φάσμα πιθανών ή ήδη δρομολογημένων συνεργασιών. Η συζήτηση συμπεριέλαβε το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στο Θριάσιο, τον ΟΣΕ, λιμάνια και αεροδρόμια, ενώ σημαντική θα μπορούσε να αναδειχθεί η συνεργασία στον πολιτιστικό και στον εκπαιδευτικό τομέα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου