ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκά πυρά στη Moody’s

ευρωπαϊκά-πυρά-στη-moodys-851206

Επικριτικός εμφανίστηκε χθες, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν αναφερόμενος στην απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας από «Α3», σε «Βa1».

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ο Ρεν έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική και ατυχή απόφαση», προσθέτοντας πως δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

«Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια χρονική στιγμή αρκετά περίεργη και ατυχή, έπειτα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε επί ενός προγράμματος μακροοικονομικής ανάταξης ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», δήλωσε ο Ρεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση απεικονίζουν τη δέσμευσή της για τη μεταρρύθμιση του συστήματος στατικής ανάλυσης, τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και την αποκατάσταση διαρκούς μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και υπογράμμισε πως η απόφαση του οίκου «δεν αντιστοιχεί καθόλου στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων και στις ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις, οι οποίες έχουν περιορισθεί σημαντικά μετά την υιοθέτηση του προγράμματος αυτού».

Σημείωσε δε πως η υποβάθμιση ανακινεί εκ νέου το ζήτημα των κριτηρίων με τα οποία αξιολογούν οι οίκοι το αξιόχρεο των κρατών.

Η απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας από «Α3», σε «Βa1» και την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε «Not-Prime» από «Prime-1» οδηγεί μεγάλες διεθνείς τράπεζες όπως η Citi και η Barclays, να διαγράψουν τα ελληνικά ομόλογα από τους επενδυτικούς τους δείκτες.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα δεν προτείνονται από τις τράπεζες για καμία είδους επένδυση και αντιμετωπίζονται στην πράξη ως ανυπόληπτα (junk).

Εξάλλου, πάνω από τις 620 μονάδες βάσης κινείται στις 14:00 το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Η διαφορά απόδοσης του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού διαμορφώνεται στις 634 μονάδες βάσης, από τις 577 μονάδες τη Δευτέρα.

Στις 860 μονάδες διαμορφώνεται το spread του διετούς ομολόγου και στις 819 μονάδες το spread του πενταετούς ομολόγου.

Την ίδια στιγμή τα Credit Default Swaps (CDS) του πενταετούς ομολόγου διευρύνονται κατά 25 μονάδες βάσης, στις 785 μονάδες.

Γιούνκερ: Παράλογη η απόφαση

«Παράλογη» χαρακτήρισε την υποβάθμιση και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «θα δουν μέσα σε μερικούς μήνες ότι είχαν άδικο».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπογράμμισε πως η Ελλάδα συμμορφώθηκε προς «αυστηρούς» όρους εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της για να λάβει τη βοήθεια άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αυτές οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας δεν είναι, σε καθεμιά περίπτωση, κατανοητές και ορθολογικές. Πιστεύω ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενεργούν μερικές φορές με παράλογο τρόπο» συνέχισε.

Το θέμα των οίκων αξιολόγησης έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Την κίνηση της Moody’s σχολίασε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας ότι αποτελεί χτύπημα κάτω από τη μέση που εξυπηρετεί στόχους διεθνών κερδοσκόπων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου