ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσπαθούμε να ξανακερδίσουμε τις αγορές»

προσπαθούμε-να-ξανακερδίσουμε-τις-α-436212

«Η κυβέρνηση παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της χώρας, είτε μέσω της μείωσης των δαπανών είτε μέσω της αύξησης των εσόδων από φόρους», ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οι αγορές χρειάζονται χρόνο για να δουν και να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής.
«Κάποια από τα μέτρα είναι άδικα» και είναι λογικό να δυσφορούν οι πολίτες, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι απαραίτητα για τη σωτηρία της Ελλάδας» και ότι «ο ελληνικός λαός κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από την ΕΕ και την ΕΚΤ, τόνισε ότι προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο στην κυβέρνηση για να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αλλαγών, ενώ διέψευσε για άλλη μια φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους.
Στη συνέντευξή του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το χώρο του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που γίνονται για αλλαγές στον δημόσιο τομέα, στο ασφαλιστικό σύστημα, για τη μείωση της γραφειοκρατίας και για την ενίσχυση της ανάπτυξης, καθώς και για τις ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα, ειδικά στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και του τουρισμού.
«Η οικονομική κρίση πρέπει να γίνει μια ευκαιρία για αλλαγή προς το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως για να ξεπεραστεί η κρίση χρειάζεται ομαδικό πνεύμα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου, η οποία, όπως είπε, «νίκησε γιατί οι παίκτες επέδειξαν ομαδικό πνεύμα, κάτι που χρειάζεται και η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση».
Ο πρωθυπουργός παραχώρησε επίσης συνεντεύξεις και σε άλλα ΜΜΕ των ΗΠΑ και του Καναδά, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ).
Προχθές το βράδυ, παρακάθισε σε δείπνο εργασίας του Προεδρείου της ΣΔ και σήμερα θα προεδρεύσει στο Συμβούλιο της ΣΔ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τα ομογενειακά ΜΜΕ, στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι είναι θετική η προοπτική για την χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι «οι κόποι και οι πόνοι τού λαού μας πιάνουν τόπο. Ήδη, έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις. Όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί να τα καταφέρει».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας με τη Γενέτειρα, στην πολιτική της Αθήνας έναντι των Αποδήμων, αλλά και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί δικαστικά κατά αμερικανικών τραπεζών για την ελληνική οικονομική κρίση, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί εξεταστική επιτροπή για την κρίση και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα μελετηθεί κι αυτή η πιθανότητα.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για τους τρόπους που θα μπορούσε να βοηθήσει η Ομογένεια, υπογράμμισε και την σκέψη που υπάρχει για την έκδοση ενός ομολόγου για το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει και ο Απόδημος Ελληνισμός.
Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός τόνισε:
- Η Ομογένεια είναι πάντα στο πλάι της χώρας μας και αυτό το έχει αποδείξει επανειλημμένα και την ευχαριστούμε για τις τελευταίες προσπάθειές της να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που διαμορφώθηκε, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης.
- Επιδίωξή μας είναι η αναβάθμιση του ρόλου του Έλληνα της Διασποράς στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία.
- Μέσα απ’ αυτή την κρίση, μπορεί να δημιουργηθεί μια μοναδική ευκαιρία για να αλλάξουμε πολλά πράγματα.
- Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με ομογενείς επιχειρηματίες, αλλά και με αποδήμους διαφόρων επιστημονικών και άλλων επαγγελματικών κλάδων για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας. Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση για την πράσινη ανάπτυξη.
- Όταν γίναμε κυβέρνηση ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε σχεδιασμό και όχι στόχους.
- Χαιρετίζω τις προσπάθειες του ΣΑΕ και άλλων φορέων για την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος.
- Να ανοίξουμε τα πανεπιστήμιά μας για να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές και ομογενείς.
- Η Ελλάδα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο.
- Είναι δύσκολο να κτίζεις αξιοπιστία, αλλά εύκολο να την γκρεμίζεις
- Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Ελπίζουμε να έχουμε θετική κατάληξη μέσα στα πλαίσια του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
- Με την Τουρκία υπογράψαμε 22 συμφωνίες. Θα είμαι μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη. Θα συναντηθώ με τον κ. Ερντογάν και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
- Καταβάλλουμε προσπάθειες για συντονισμό των χωρών της περιοχής μας για πράσινη ανάπτυξη και για την προστασία της Μεσογείου. Η περίπτωση της οικολογικής καταστροφής στο Κόλπο του Μεξικού θα πρέπει να μας παραδειγματίσει όλους για να είμαστε προσεχτικοί, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει έρευνες για εξερεύνηση πετρελαίου (απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Αιγαίο).
- Στο Κυπριακό στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και χρειάζεται συνεχής πίεση προς την τουρκική πλευρά. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου