ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τα μέτρα μάς οδηγούν σε ανάπτυξη»

τα-μέτρα-μάς-οδηγούν-σε-ανάπτυξη-505428

Η Ελλάδα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης χάρη στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, εκτίμησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Το πακέτο στήριξης που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρέχει στην κυβέρνηση μία μοναδική ευκαιρία για προσαρμογή της οικονομίας», τόνισε ο κ. Προβόπουλος σε ομιλία του σε οικονομικό συνέδριο του Ιδρύματος Ωνάση.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια πτώχευσης της Ελλάδας, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία. «Το Ευρωσύστημα αγοράζει ομόλογα ακριβώς επειδή δεν θεωρεί πιθανή μια χρεοκοπία».

Ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και να επιτύχει τη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών της.

Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

«Θα χρειαστεί, ωστόσο, κάποιο διάστημα για πειστούν οι αγορές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της», επεσήμανε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «The Wall Street Journal», ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν επαρκή κεφάλαια στην αρχή της κρίσης για να αντέξουν τις πρόσφατες αναταράξεις.

«Στην αρχή της κρίσης, το τραπεζικό μας σύστημα είχε κεφαλαιακή προστασία αρκετά πάνω από 10 δισ. ευρώ. Τα ‘’στρες τεστ’’ και οι εξομοιώσεις μας υποδηλώνουν ότι αυτή η προστασία επαρκεί πλήρως για την κάλυψη της όποιας πιθανής διάβρωσης της κεφαλαιακής βάσης για το σύστημα συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με χρόνια αυξανόμενων επισφαλών δανείων, που ίσως ασκήσουν πιέσεις σε μικρές τράπεζες.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης κρατικών ομολόγων που αγόρασαν στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αγορών στο νέο ταμείο σταθερότητας της ευρωζώνης. «Η ιδέα αξίζει περαιτέρω μελέτης», δήλωσε σχετικά.

Πάνω από το στόχο η μείωση του ελλείμματος

Μείωση 38,7% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, επίδοση, που υπερβαίνει το στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που ήταν 35,1%.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 8.978 εκατ. ευρώ από 14.655 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 38,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 35,1% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), περιλαμβανομένων και των μέτρων που ελήφθησαν το Μάρτιο του 2010.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου πενταμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η Κυβέρνηση τον Μάρτιο και τον Μάιο του 2010.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 8,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), για αύξηση κατά 11,7%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 779 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 364 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Τα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων που θεσπίστηκαν τον Μάρτιο και τον Μάιο προβλέπεται να αποδώσουν πλήρως τους επόμενους μήνες, καθιστώντας εφικτή την επίτευξη των ετήσιων στόχων.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,5%, έναντι στόχου για μείωση κατά 4,8% – που προκύπτει από το ΠΣΑ και τα πρόσθετα μέτρα του Μαρτίου. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,3%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 7,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις, των δαπανών για την Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1.139 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών (μείωση κατά 939 εκατ. ευρώ) και τέλος των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 486 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 29,6%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 43,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου