ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος στις συναλλαγές των τραπεζών

φόρος-στις-συναλλαγές-των-τραπεζών-436212

Την επιβολή φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές των τραπεζών ζήτησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), που πραγματοποιείται στο Βανκούβερ του Καναδά.

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στα αίτια της οικονομικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι "το κράτος πρόνοιας δεν ήταν αυτό που δημιούργησε την κρίση. Αυτό δεν ήταν το πρόβλημα", προσθέτοντας ότι "ήταν το γεγονός ότι είχαμε μια κακή διαχείριση της οικονομίας από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση, που δημιούργησε ένα μεγάλο χρέος".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, την "επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας από τις διεθνείς αγορές", σημειώνοντας ότι "θέλουμε αγορές που να υπηρετούν το λαό, καθιστώντας την παγκοσμιοποίηση πιο ανθρώπινη".

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "οι επιλογές μας γίνονται μέσα σ΄ ένα σύνολο αξιών και οι αξίες μας είναι σαφείς. Μιλάμε για την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών, για τη συμμετοχή, την εκπροσώπηση, τη διαφάνεια, την ισότητα, την αλληλεγγύη".

 

Επαφές με σοσιαλιστές και επιχειρηματίες

Αξιοποιώντας την παρουσία του στη Νέα Υόρκη για να προεδρεύσει του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πραγματοποίησε σειρά επαφών με αντιπροσώπους άλλων χωρών, οικονομικούς παράγοντες και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Σ.Δ., ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας Εντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και θέματα Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ρουμανίας, Βίκτωρ Πόντα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της Φατάχ και εκπροσώπους του κόμματος Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας. Επίσης, συναντήθηκε με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την οποία συζήτησε ζητήματα της Σ.Δ., τοπικής

Τέλος, ο πρωθυπουργός της χώρας μας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν την Ομογένεια και την Ελλάδα, καθώς και για τη Σύνοδο Ορθοδόξων Επισκόπων, που έγινε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Προκαθημένου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Η διεθνής οικονομική συγκυρία, καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετική, θετική και εποικοδομητική».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι συζήτησαν διεθνή θέματα σε σχέση με τους στόχους της χιλιετίας, καθώς και για τη σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί στον Καναδά.

Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά ήταν και η σημερινή διεθνής οικονομική κατάσταση, οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στις αγορές, η στήριξη της ανάπτυξης, η επένδυση στην πράσινη τεχνολογία και πώς μπορεί ο διεθνής Οργανισμός να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση για την υλοποίηση και των δικών του στόχων.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τον Γενικό Γραμματέα αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας στον συνομιλητή του ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια για την εξεύρεση μιας κυπριακής λύσης μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνικά χρονοδιαγράμματα».

Τέλος, όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου «εκφράσαμε τη βούλησή μας για να συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας, ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνοντας την θέση μας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει μυστική διπλωματία» και ότι «παίρνουμε πρωτοβουλίες για να βοηθήσουμε τη διαδικασία μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου