ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα αξιολογηθεί το «πακέτο Τσίπρα» λένε οι Θεσμοί

θα-αξιολογηθεί-το-πακέτο-τσίπρα-λέν-520583

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει πιστή στους συμφωνημένους μεταμνημονιακούς δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

O Ευρωπαίος Επίτροπος δηλώνει στο Bloomberg ότι “θα χρειαστούμε κάποιες περισσότερο εις βάθος συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για το τι ακριβώς σχεδιάζουν”.

Θεσμοί: Θα αξιολογηθούν τα μέτρα

Στην ανακοίνωσή τους μετά την τρίτη μετα-προγραμματική αποστολή στην Ελλάδα, τα στελέχη των θεσμών σημειώνουν ότι έλαβαν υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων από τον Αλέξη Τσίπρα, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου για την τρίτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμμετείχαν στο πλαίσιο του κύκλου διαβουλεύσεων του άρθρου 4 για το 2019.

Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. Τα ευρήματα της αποστολής αυτής θα τροφοδοτήσουν την επερχόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αυτό περιλάμβανε συζητήσεις σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018 και την υιοθέτηση του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας.

Εν προκειμένω, η αποστολή έλαβε υπόψη την ανακοίνωση νέων μέτρων, τα οποία θα αξιολογηθούν με βάση την τήρηση των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και τη συνέπεια με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Η αποστολή πραγματοποίησε επίσης απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά τη γενική δέσμευση για συνέχιση και ολοκλήρωση των βασικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν βάσει του προγράμματος και ιδίως της προόδου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των 15 ειδικών δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις για τα μέσα του 2019 που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018. Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί».

Τι λέει το ΥΠΟΙΚ

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού παρουσιάστηκαν την Τετάρτη από τα κυβερνητικά στελέχη στους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο διάλογος για επιμέρους θέματα πρόκειται να συνεχιστεί, όπως επισημάνθηκε και στη συνέντευξη Τύπου χθες.

Σημειώνεται ότι με τη σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκαν και οι τριήμερες επαφές με τους επικεφαλής των κλιμακίων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Όπως επισήμαναν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις συζητήσεις υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τα θέματα που σχετίζονται με τη σύνταξη της τρίτης έκθεσης, η οποία θα δημοσιευθεί στις αρχές Ιουνίου.

[thetoc.gr, με πληροφορέις του ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου