ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρουφάκης: Δεν εξετάζεται διπλό νόμισμα

βαρουφάκης-δεν-εξετάζεται-διπλό-νόμι-519352

«Δεν υπάρχει για την κυβέρνηση “λύση Μάγιερ” για διπλό νόμισμα. Υπάρχει μόνον πολιτική λύση», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο υπουργείο.

Ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε με καθαρίστριες που παραμένουν με σκηνές στην είσοδο του υπουργείου. Αυτές απασχολούνταν στο υπουργείο Οικονομικών με σύμβαση έργου και δεν περιλαμβάνονται στο «νόμο Κατρούγκαλου».

Ο υπουργός απευθυνόμενος σε μία εξ αυτών έκανε μια αναφορά που σχολιάσθηκε. «Μπορώ εγώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο; Εάν είμαστε, τότε η δέσμευση είναι απόλυτη».

Ο ίδιος αναφερόμενος στις συζητήσεις με τους δανειστές είπε πως «σε μια διαπραγμάτευση υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις».

Σημειώνεται πως δημοσίευμα της Welt αναφέρει σήμερα, Τετάρτη, πως ο πρώην επικεφαλής αναλυτής της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ ταξίδεψε στις 28 Απριλίου στην Αθήνα για να παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση τις απόψεις τους για την υιοθέτηση ενός διπλού νομίσματος, του περίφημου «Geuro».

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Geuro σύμφωνα με τον Μάγιερ είναι ότι με αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει πλήρως τη νομισματική ένωση.

Αν και η επίσκεψη του στην Αθήνα ήταν ιδιωτική ο γερμανός οικονομολόγος αποκάλυψε στην Welt λεπτομέρειες της, λέγοντας ότι μετέβη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών με τον οποίο συζήτησε για πολλά θέματα και όχι μόνο για το παράλληλο νόμισμα. Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι παρά την παρουσίαση, ούτε ο Γιάνης Βαρουφάκης αλλά ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο επίσης συναντήθηκε δεν τον ενημέρωσαν για το πως θα κινηθούν μετά την παρουσίαση που τους έκανε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου