ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό εξέταση το «σπάσιμο» ομολόγου του ΕΤΕΑ για την καταβολή συντάξεων

υπό-εξέταση-το-σπάσιμο-ομολόγου-του-513704

Το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ) θα εξετάσει τη Δευτέρα το ενδεχόμενο να «σπάσει» ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να είναι σε θέση να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου. Το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο διοικητής του Ταμείου Θανάσης Καποτάς ανέφερε: «Όντως έχομε ένα ταμειακό πρόβλημα, το οποίο προσπαθούμε να το λύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν πιστεύω να φαντάζεται κανένας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε στις 20 ημέρες που είμαι διοικητής. Καταλαβαίνετε όλοι ότι είναι διαχρονικό και έρχεται από καιρό. Σε αυτό που έχουμε επικεντρώσει εμείς αυτή τη στιγμή ήταν που θα έχουμε τη μικρότερη δυνατή απώλεια. Μπορούσαμε να πάμε σε μετοχές, μπορούσε να πάμε σε ότι περιέχει το χαρτοφυλάκιό μας. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε 100 εκατ. για να πληρώσουμε ένα μέρος των συντάξεών μας».

Την ίδια ώρα με εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι δεν θα καταβληθούν ΕΚΑΣ και αναδρομικά στους νέους δικαιούχους καθώς θα πρέπει πρώτα να εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις, για να διασταυρωθούν τα οικονομικά στοιχεία των δικαιούχων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημ. Στρατούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα.

Εξ άλλου, όπως έγινε γνωστό, και τα ταμειακά διαθέσιμα των πρεσβειών θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σχολιάζοντας το θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στον ΣΚΑΙ πως δεν είναι κάτι καινούριο, προσθέτοντας ότι η εν λόγω πρακτική ακολουθείται και σε άλλες χώρες όπως η Ολλανδία.

«Να εξηγούμαστε. Εμείς έχουμε αποφασίσει να μην επιτρέψουμε στους δανειστές και στους ντόπιους υποτακτικούς τους να γονατίσουν τη χώρα μας. Και να πνίξουν το νεογέννητο μικρό, στη γέννησή του και τα πρώτα του βήματα. Αυτό είναι υποχρέωσή μας και αυτό θα κάνουμε. Η κυβέρνησή μας έχει μακρύ δρόμο να κάνει» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας.

ΝΔ: Το «σπάσιμο» θα επιβαρύνει με 25 εκατ. το Δημόσιο

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου τόνισε: «Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζουν τα “θαύματά” τους, στην πλάτη των Ελλήνων ασφαλισμένων. Αυτή τη φορά είναι η σειρά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο προφανώς μετά από “άνωθεν” εντολή, ετοιμάζεται να ρευστοποιήσει 100 εκατομμύρια ευρώ από τα “ομόλογα” που διαθέτει, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου.

»Το σπάσιμο του ομολόγου του συγκεκριμένου ταμείου επιβαρύνει 25 ολόκληρα εκατ. το ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς είναι η πρώτη φορά που ένα ασφαλιστικό Ταμείο θα αναγκαστεί να “βάλει χέρι” στα ομόλογά του για να πληρώσει τις συντάξεις του μήνα. Καλούμε την Κυβέρνηση και την διοίκηση του ΕΤΕΑ να πάρει θέση και να πει όλη την αλήθεια στους ασφαλισμένους. Οι κόποι ετών των εργαζομένων δεν αποτελούν κτήμα κανενός κόμματος, καμίας διοίκησης ασφαλιστικού ταμείου και ασφαλώς καμίας παρέας ερασιτεχνών που προσπαθούν να πείσουν ότι κυβερνούν.

»Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την καταστρεπτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και δυστυχώς η επιβεβαίωση ήρθε. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και θα αναζητηθούν. Επιτέλους σοβαρότητα, ευθύνη και πάνω από όλα ειλικρίνεια».

ΠΑΣΟΚ: Θέτουν σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά ταμεία

«Μετά το αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ η Κυβέρνηση “βάζει χέρ騔 και στα ομόλογα των Ταμείων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Η καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, δυστυχώς δεν έχει τελειωμό. Μετά την αφαίρεση πόρων από τον ΑΚΑΓΕ, υποχρεώνει τα Ταμεία να ρευστοποιήσουν ομόλογα πριν τη λήξη τους. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες, στην περιουσία των ταμείων, αφού η ρευστοποίηση σήμερα γίνεται στο 75% της αξίας των ομολόγων. Η αρχή γίνεται από το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο των Μισθωτών (ΕΤΕΑ) το οποίο για να εξασφαλίσει 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου και μόνο, θα διαγράψει 130 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του στην Τράπεζα της Ελλάδος», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Εάν λοιπόν κατάφεραν μέσα σε 100 ημέρες, το έλλειμμα του ΕΤΕΑ από τα 25 εκατ. το μήνα να φθάσει τα 100 εκατ., αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες που θα εξαντληθούν τα ομόλογα, ακολουθώντας την ίδια πολιτική οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν κατά 35%.

»Και μη βιαστούν να πουν τα επίμονα και ωμά ψέμματά τους για το PSI του 2012. Τότε το ποσοστό κατά το οποίο κουρεύτηκαν τα ομόλογα που κατείχαν τα Ταμεία μεταφέρθηκε στο κράτος που χρηματοδοτεί και στηρίζει τα Ταμεία. Δεν πήγε στην αγορά κοψοχρονιά όπως τώρα. Τότε τα Ταμεία εισέπραξαν αμέσως 4,5 δις ευρώ σε ρευστό και αν ενεργούσαν όλα σύμφωνα με τις υποδείξεις της τότε κυβέρνησης – όπως έκανε το ΙΚΑ – θα αποκαθιστούσαν τα ομόλογα τους στο 100% και θα αποκτούσαν και παραπάνω ομόλογα.

»Τότε μεταφέρθηκαν από τα Ταμεία στο κράτος, που τα συγχρηματοδοτεί, 14 δις για λογιστικούς λόγους, αλλά η ετήσια επιχορήγηση του κράτους στα Ταμεία ξεπέρασε τα 17 δις. Μόνο τη δεκαετία 2001-2010 οι επιχορηγήσεις του κράτους στα Ταμεία ξεπερνούν τα 210 δις. Τότε το κράτος απαλλάχθηκε από χρέους που σε καθαρή παρούσα αξία φτάνει τα 170 δις,το 85% περίπου του σημερινού ΑΕΠ.

»Οι σημερινές πρακτικές είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αδιεξόδων στα οποία έχει οδηγήσει η Κυβέρνηση με την πολιτική της που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την προοπτική των ασφαλιστικών ταμείων και των συντάξεων.Παράλληλα αποδεικνύεται κάθε ημέρα, όλο και περισσότερο, πόσο ανερμάτιστες και απατηλές είναι οι εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών, με τις οποίες συνεχίζουν να μοιράζουν υποσχέσεις, όταν έχουν- δυστυχώς – φέρει τη χώρα ένα βήμα πριν την καταστροφή».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου