ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Τετάρτη αποφασίζει η ΕΚΤ για την απομείωση της αξίας των τραπεζικών ενεχύρων

την-τετάρτη-αποφασίζει-η-εκτ-για-την-απ-513152

Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας – θεσμών κρίνεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ μεθαύριο Τετάρτη, όπου θα αποφασισθεί η ανανέωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το τι θα συμβεί με την απομείωση της αξίας των ενεχύρων που δίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΚΤ θα δρομολογήσει «κούρεμα» των ενεχύρων κατά 10%-20%, υπό το βάρος των πιέσεων που ασκούν κεντρικοί τραπεζίτες που συνασπίζονται γύρω από τον γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν.

Επιβεβαίωση των πληροφοριών για πρόσθετο «κούρεμα» ουσιαστικά φέρνει πιο μπροστά το χρονικό όριο για επίτευξη συμφωνίας από τα τέλη Ιουνίου, οπότε λήγει το πρόγραμμα στήριξης, στις αρχές Ιουνίου, οπότε θα πιάσει «ταβάνι» ο ELA προς τις τράπεζες.

Ήδη έχουν διατεθεί στις τράπεζες 80 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ELA, ενώ με βάση τα ενέχυρα ύψους 137 δισ. ευρώ που διαθέτουν σήμερα, μπορούν να αντλήσουν έως και 95 δισ. ευρώ, ήτοι 15 δισ. ευρώ ακόμη. Αυτό με την προϋπόθεση ότι το «κούρεμα» θα παραμείνει στο σημερινό ύψος του 30%.

Αν το «κούρεμα» αυξηθεί στο 40%, τότε το «ταβάνι» του ELA θα πέσει στα 82,2 δισ. ευρώ, δηλαδή οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα μόλις 2,2 δισ. ευρώ.

Αυτή η ρευστότητα θα επαρκεί για μόλις δύο εβδομάδες (με την προϋπόθεση ότι οι εκροές καταθέσεων είναι 1 δισ. ευρώ ανά εβδομάδα).

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν να βρουν και πρόσθετους τίτλους για ενέχυρα (πέραν των 137 δισ. ευρώ), εξασφαλίζοντας ακόμη έναν μήνα πρόσβασης στον ELA.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η κατάσταση θα είναι οριακή και εν πολλοίς θα εξαρτάται από τη ψυχραιμία και την ωριμότητα των καταθετών.

Θ.Κ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου