ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή και όχι κατάργησή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

αναστολή-και-όχι-κατάργησή-της-ρήτρας-513140

Σε αναστολή και κατάργησή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις προσανατολίζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρει κοινό έδαφος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Αυτό επιβεβαίωσαν από κοινού ο γενικός γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας σήμερα Δευτέρα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, καθώς και οι νόμοι για τις κύριες συντάξεις αφορούν σε αναστολή επ’ αόριστον και όχι σε κατάργηση», είπε ο κ. Ρωμανιάς. Ο κ. Μητρόπουλος από την πλευρά του επιβεβαίωσε πως η διατύπωση του νόμου που θέλει να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τις συντάξεις, αναφέρεται σε αναστολή, χωρίς να αναφέρει πουθενά τη λέξη κατάργηση.

Μάλιστα, ο κ. Μητρόπουλος παραδέχθηκε πως είτε καταργηθεί, είτε ανασταλεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μειώσεις στις συντάξεις θα υπάρξουν.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την προηγούμενη Παρασκευή στο συνέδριο του Economist είχε δηλώσει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και των συντάξεων. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:

«Τις επόμενες ημέρες, όμως, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε να οικοδομηθεί η αναγκαία συναντίληψη σε ότι αφορά τα πραγματικά μεγέθη του ασφαλιστικού συστήματος και να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες προτάσεις και εκτιμήσεις δεν θα βασίζονται σε λανθασμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε περίπτωση θέλω από αυτό εδώ το βήμα να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και των συντάξεων. Αρκετά δεινοπάθησαν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τώρα έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής, της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου