ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμευση Βαρουφάκη για ιδιωτικοποιήσεις που έχουν εξελιχθεί νόμιμα, ότι θα γίνουν σεβαστές

δέσμευση-βαρουφάκη-για-ιδιωτικοποιή-495908

Την δέσμευση της κυβέρνησης ότι «όποια ιδιωτικοποίηση έχει εξελιχθεί και είναι νόμιμη θα γίνει σεβαστή», έδωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Αναφορικά με τα περιφερειακά αεροδρόμια είπε ότι οι όροι και η σύμβαση θα γίνει θετικότερη για όλους, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι αναζητείται λύση για βελτίωση της ιδιωτικοποίησης αυτής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ελ. Αυγενάκη έθεσε το πλαίσιο των απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου, λέγοντας ότι «έθεσα το ερώτημα σε ομολόγους μου αν θα ιδιωτικοποιούσαν ή θα παραχωρούσαν για 40 έτη τα περιφερειακά αεροδρόμια χωρίς να υπάρχει μερίδιο που κρατάει το κράτος ή η δήμοι, με επενδύσεις υποχρεωτικές που να είναι στο 1/4 του συνολικού τιμήματος και χωρίς έγγραφες δεσμεύσεις για αναπτυξιακά πλάνα και η απάντηση που έλαβα ήταν ΄΄όχι΄΄».

Όπως είπε «η κυβέρνηση θα συνεχίσει την διαδικασία, βρίσκεται σε διαπραγμάτευση η οποία όταν θα κλείσει σύντομα, θα κλείσει και αυτό το θέμα».

Όσον αφορά τους όρους που προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί το Δημόσιο, αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων που αναλαμβάνει ο ιδιώτης (ήταν 23,5 εκ. ευρώ), στο μερίδιο του κράτους προς εκμετάλλευση μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας και τις σαφείς δεσμεύσεις του αγοραστή για την τοπική οικονομία κάθε περιφερειακού αεροδρομίου. Μάλιστα έκανε λόγο για «κατάντια προηγούμενων ιδιωτικοποιήσεων» κατηγορώντας το ΤΑΙΠΕΔ ότι «προσέφερε συμβόλαια και συμβάσεις στους ιδιώτες που νομικά ήταν ανασφαλείς». «Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι όροι και η σύμβαση θα γίνει θετικότερη για όλους», σημείωσε ενώ διατύπωσε στο τέλος και έναν υπαινιγμό: «14 περιφερειακά αεροδρόμια πωλούνται στην ίδια εταιρεία. Δεν ξέρω καμία άλλη χώρα που να έχει γίνει αυτό», σχολίασε.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου