ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγεφύρωτο το χάσμα των δύο πλευρών

αγεφύρωτο-το-χάσμα-των-δύο-πλευρών-489374

«Χαώδης» παραμένει η απόσταση που χωρίζει το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα τόσο για το δημοσιονομικό όσο και για το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015.

Οι δύο πλευρές όχι μόνο δεν συμφωνούν στο ύψος τους, αλλά ούτε και στο μείγμα των παρεμβάσεων που θα χρειαστούν προκειμένου τα κενά αυτά να… εκμηδενιστούν.

Ειδικότερα για το δημοσιονομικό κενό της τρέχουσας χρονιάς -τα μέτρα δηλαδή που χρειάζεται να ληφθούν για να εξασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους-, η τρόικα ζητά να καλυφθεί αποκλειστικά με παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα αποφέρουν 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ.
Στις έως τώρα προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών αφενός τίθενται ως «οροφή» τα 1,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνονται και μέτρα προσωρινού χαρακτήρα (one off) με απόδοση μόνο για το 2014.

Η τρόικα προτάσσει το επιχείρημα ότι η λήψη αποκλειστικά μόνιμων μέτρων φέτος θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο και «ανεβάζει» στα 3 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για μαξιμαλιστική προσέγγιση, για τον επόμενο χρόνο χρειαζόμαστε το πολύ 1 δισ. ευρώ», σημειώνει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Προσθέτει πως τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι απώλειες εσόδων από τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση και το νέο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που υπολογίζει η τρόικα (300 και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Οσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014-2015 (τα κεφάλαια που χρειάζεται το ελληνικό Δημόσιο για να καλύψει λήξεις ομολόγων και τόκους) η τρόικα το υπολογίζει στα 14 με 15 δισ. ευρώ και υποστηρίζει ότι αποτελεί μονόδρομο η σύναψη νέου δανείου με την Ευρωζώνη για την κάλυψή του. Και αυτό καθώς έχει βάλει «βέτο» στην αξιοποίηση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και στη μετακύλιση των ομολόγων Αλογοσκούφη ύψους 5 δισ. ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες συστημικές τράπεζες και λήγουν στις 22 Μαΐου 2014.

Η ελληνική πλευρά μιλά για χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ και υπολογίζει ότι μέρος του θα καλυφθεί με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ του Σαββάτου και σε ερώτηση αν έχει σκληρύνει τη στάση της η τρόικα απέναντι στα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον φόρο των ακινήτων ανέφερε: «Οχι, δεν σκλήρυνε η στάση, η στάση είναι η ίδια από την αρχή, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ούτε σκληρή ούτε μαλακή». «Εμείς έχουμε επιχειρήματα, στέλνουμε ό,τι πρέπει να στείλουμε και θα έρθουν τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε. Παράλληλα διέψευσε την πληροφορία ότι έχει ζητηθεί και η υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα για τη σύναψη νέου δανείου.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου