ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημιώσεις 11 δισ. σε 1 εκατ. καπνιστές

αποζημιώσεις-11-δισ-σε-1-εκατ-καπνιστές-488020

Τις υψηλότερες αποζημιώσεις στην ιστορία του Καναδά καλούνται να καταβάλουν τρεις καπνοβιομηχανίες μια 17ετία αφού κατατέθηκαν οι αρχικές αγωγές και μια τριετία από την έναρξη της δίκης.

Στα 15,5 δισ. δολάρια Καναδά ή 11,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές αποζημιώσεις, με τις καναδικές δικαστικές αρχές να αποφασίζουν ότι οι καπνοβιομηχανίες Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges και JTI-MacDonald δεν είχαν προειδοποιήσει επαρκώς τους καταναλωτές για τους κινδύνους του καπνίσματος. Εκπρόσωποι των εταιρειών ανακοίνωσαν πως θα ασκήσουν έφεση εις βάρος των εναγόντων που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο άτομα.

Οι μαζικές αγωγές ήταν, αρχικά, χωρισμένες σε δύο κατηγορίες προτού ενσωματωθούν σε μία. Η πρώτη αφορούσε σε άτομα που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας από το κάπνισμα. Η δεύτερη σε εκείνους που δεν μπορούσαν να κόψουν το κάπνισμα.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Μόντρεαλ, οι καπνοβιομηχανίες δεν ήταν συνεπείς στο καθήκον τους να «μην προκαλέσουν βλάβη» σε πελάτες τους. Οι τρεις καπνοβιομηχανίες υποστηρίζουν πως οι καταναλωτές των προϊόντων τους είχαν «απόλυτη συνείδηση» της απειλής εις βάρος της υγείας τους από τη δεκαετία του ’50. Η JTI-Macdonald ανακοίνωσε ότι υπήρχε «απόλυτη συνείδηση λόγω των προειδοποιήσεων για την υγεία που ήταν τυπωμένες σε κάθε νόμιμη συσκευασία πάνω από μια 40ετία».

Στις ΗΠΑ, οι καπνοβιομηχανίες το 1998 συμφώνησαν στην καταβολή 200 δισ. δολαρίων σε αποζημιώσεις, αποτελώντας το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία των ΗΠΑ. Αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου στον Καναδά, ο δικαστής Μπράιαν Ρόντιαν δήλωσε τα εξής: «οι εταιρείες εξασφάλισαν κέρδη δισ. δολαρίων προκαλώντας προβλήματα στην υγεία και τη γενικότερη φυσική κατάσταση των πελατών τους». «Ποιο μήνυμα θα εισπράξουν άλλες βιομηχανίες που θα βρεθούν σήμερα ή αύριο σε ανάλογο ηθικό δίλημμα εάν οι εταιρείες αυτές βγουν αλώβητες από αυτήν την κατάσταση;» συμπλήρωσε ο ίδιος. Οι τρεις καπνοβιομηχανίες υποχρεούνται να καταβάλουν, σε αρχική φάση, ένα δισ. δολάρια Καναδά ανεξάρτητα από την έφεση. Οι αποζημιώσεις εις βάρος των εταιρειών κατανέμονται ως εξής: το 67% αναλογεί στην Imperial Tobacco, το 20% στην Rothmans, Benson & Hedges και το 13% στην JTI-Macdonald.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου