ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοποιούνται οι δόσεις προς ΔΝΤ – Στις 30 Ιουνίου η πληρωμή

ενοποιούνται-οι-δόσεις-προς-δντ-στις-485904

Αίτημα προς το ΔΝΤ για την ενοποίηση των δόσεων του τρέχοντος μήνα, με στόχο να γίνει μια συνολική αποπληρωμή στο τέλος Ιουνίου, υπέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος. Το Ταμείο δια του εκπροσώπου του, Τζ. Ράις, επιβεβαίωσε το ελληνικό αίτημα.

Πρόκειται για δόσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η πρώτη θα έπρεπε κανονικά να καταβληθεί αύριο.

«Οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν το Ταμείο σήμερα ότι σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν τις τέσσερις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, η προθεσμία της οποίας είναι πλέον η 30ή Ιουνίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τον Ράις, βάσει μιας απόφασης η οποία είχε υιοθετηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ μπορούν να ζητούν να ομαδοποιούνται οι αποπληρωμές ανείσπρακτων οφειλών προς το Ταμείο σε μία, για να αντιμετωπίζουν τυχόν τεχνικές δυσχέρειες που ανακύπτουν από την ανάγκη να γίνονται πολλαπλές αποπληρωμές μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Στα τέλη Μαϊου, αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, είχαν δηλώσει ότι προκειμένου να ξεπεράσει η Ελλάδα τον «σκόπελο» της 5ης Ιουνίου, οπότε θα πρέπει να πληρώσει την δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, θα μπορούσε να συγκεντρώσει όλο το οφειλόμενο ποσό και να το καταβάλει στο τέλος του Ιουνίου, ώστε να κερδίσει χρόνο για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, «με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για ένα συμβιβασμό».

«Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή», είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ενώ ανάλογη ήταν η δήλωση και δεύτερου αξιωματούχου:

«Αυτό βασικά είναι μια τεχνική διευθέτηση του υπουργείου Οικονομικών. (Η Αθήνα) θα μπορούσε να δηλώσει ότι έτσι θέλει να γίνει (η πληρωμή) και το ΔΝΤ πιθανόν θα αναγκαζόταν να πει ότι είναι εντάξει με αυτό».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου