ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Δεν προχωρά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας

μοσκοβισί-δεν-προχωρά-το-πρόγραμμα-αγ-477108

Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σχετικά με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μίλτου Κύρκου, ο επίτροπος της ΕΕ απάντησε ότι σημαντικό μέρος των σχεδίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προχωρήσει, σχολιάζοντας παράλληλα ότι το σχέδιο δράσης είναι υπερβολικά ασαφές.

Ο κ. Κύρκος ζήτησε να ενημερωθεί που βρίσκεται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση το 2014, προκειμένου να μην απολεσθούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω αδράνειας.

Στην απάντησή του προς τον κ. Κύρκο ο επίτροπος ανέφερε αναλυτικά:

  • Δεν επετεύχθη ο στόχος για τις απαιτήσεις πληρωμών στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΓΤΑΑ για το 2014.
  • Δεν υποβλήθηκαν στις υπηρεσίες της Επιτροπής επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την εξασφάλιση εθνικής συμπληρωματικής χρηματοδότησης.
  • Το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020, που υποβλήθηκε το 2014, κρίθηκε υπερβολικά ασαφές.
  • Το σχέδιο δράσης για τη δημιουργία δικτύου συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού συστήματος συζητήθηκε με τις υπηρεσίες της Επιτροπής το 2014. Η πρόσφατη αναδιοργάνωση του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθυστέρησε την υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) διαθέτει για την ελληνική γεωργία την προγραμματική περίοδο 2014-20 εγκεκριμένους πόρους άνω των 19 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το σύνολο των πόρων που θα λάβουν μαζί όλοι οι άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας και -αναλογικά προς το γεωργικό ΑΕΠ- αυτά που λαμβάνει κάθε άλλο κράτος μέλος.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας, αναφέρει ο κ. Κύρκος, με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι η επίσημη πρόταση για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι ένα κείμενο εμφανώς πρόχειρο, χωρίς δομή και συνέχεια, με ορισμένα τμήματα στα αγγλικά και άλλα στα ελληνικά, ενώ υπάρχουν πίνακες με ποσά χωρίς αιτιολογία.

«Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα συνδέονται άμεσα με την εξυγίανση του τομέα και την εκταμίευση κοινοτικών πόρων. Από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνεται ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα εξασφάλιζαν μια σταθερή ροή πόρων μέχρι το 2020 πρέπει επιτέλους να γίνουν προτεραιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό συνεπάγεται την άμεση αναμόρφωση του προγράμματος 2014-2020 στην μορφή ενός σύγχρονου στρατηγικού σχεδίου, όπου θα περιγράφονται με σαφήνεια οι στόχοι, οι αρμοδιότητες και οι προβλεπόμενες δράσεις και θα είναι δεσμευτικές οι ημερομηνίες προκήρυξης και πληρωμής των προγραμμάτων» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κύρκος.

Γ.Μ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου