ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινό γαλλο-γερμανικό μέτωπο

κοινό-γαλλο-γερμανικό-μέτωπο-473480

Κοινή στάση κατά του ευρωομολόγου τηρούν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Σε συνάντηση που είχαν χθες απέρριψαν τη θέσπιση κοινού ευρώ-ομολόγου που προτείνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ. Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή» δεν τίθεται θέμα αύξησης των πόρων του υφιστάμενου μηχανισμού διάσωσης.

«Θα έλεγα ότι, για εμάς στη Γερμανία, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή θέμα επέκτασης του μηχανισμού διάσωσης», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Για την Ιρλανδία έχει χρησιμοποιηθεί λιγότερο από το 10% του μηχανισμού διάσωσης», πρόσθεσε.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα επιτρέψει να αποτύχει το ευρώ, επειδή «είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό νόμισμα. Εάν αποτύχει το ευρώ, απέτυχε η Ευρώπη. Αυτό είναι πολύ σοβαρό», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί, αιτιολογώντας την απόρριψη της πρότασης Γιούνκερ, είπε ότι «οι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν θα είναι ευτυχείς εάν ενιαιοποιήσουμε τα χρέη».

Εκτίμησε ότι κάποια ημέρα θα τεθεί το θέμα του ευρω-ομολόγου, αλλά αφού θα έχει προηγηθεί μία σύγκλιση των εθνικών οικονομιών στην ευρωζώνη και αφού προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση στην ΕΕ.

«Θα κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την υπεράσπιση του ευρώ», διαβεβαίωσε ο Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας, πάντως, ότι «δεν πρέπει να κρατάμε το άλογο από την ουρά».

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ αντέκρουσαν την κριτική που άσκησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη Γερμανία για «αντι-ευρωπαϊκή συμπεριφορά».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σχετικά ότι δεν αντιλαμβάνεται την κατηγορία περί εγωιστικής συμπεριφοράς της Γερμανίας, καθώς «η Γερμανία καταβάλλει και τις μεγαλύτερες εισφορές στην ΕΕ».

Ταυτόχρονα, Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν να ενισχύσουν την εναρμόνιση της φορολογικής πολιτικής Γερμανίας και Γαλλίας.

Για παράδειγμα, σε θέματα όπως ο ΦΠΑ δεν θα πρέπει η μία χώρα να ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση από την άλλη.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε με ένα καλό παράδειγμα σε θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και υπερβαίνουν την καθαρή δημοσιονομική πολιτική» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Οι κυβερνήσεις Μέρκελ και Σαρκοζί θεωρούν ότι είναι άτοπο στη συγκεκριμένη συγκυρία να εκδοθούν ευρω-ομόλογα, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μαζί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι.

«Αυτή η πρόταση δεν είναι εντελώς νέα. Εγείρει δυσκολίες αναφορικώς με την κατανομή του κόστους και τα κέρδη», είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος από το επιτελείο του Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να συζητηθούν νέες προτάσεις».

Η Γερμανία έσπευσε αμέσως να απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα των ευρω-ομολόγων, που θα συνέδεαν τα κόστη δανεισμού των μεγάλων οικονομιών με εκείνα των κρατών της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, κάτι που θα είχε ως συνέπεια να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει αφήσει στην κυβέρνηση Μέρκελ την πρωτοβουλία στις συζητήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζεται παρασκηνιακά ως παράγοντας που επιχειρεί να μετριάσει τη στάση του Βερολίνου.

Απορριπτική στάση έχουν υιοθετήσει, επίσης, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου