ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταδικάζει ο Αντορ τις πολιτικές λιτότητας στην ευρωζώνη

καταδικάζει-ο-αντορ-τις-πολιτικές-λιτ-464786

Ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις Λάσλο Άντορ κατήγγειλε σήμερα “τις ελλείψεις στον σχεδιασμό” της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, οι οποίες οδήγησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, σε ολέθριες πολιτικές για τα κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων.

Σε αντίθεση με ορισμένους συναδέλφους του, όπως ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο Άντορ κατήγγειλε τις πολιτικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης που επιβλήθηκαν σε απάντηση για την κρίση χρέους κρατών σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, το κείμενο της οποίας δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης.

Οι πολιτικές αυτές “αποδυνάμωσαν ουσιαστικά το κράτος-πρόνοιας”, σημείωσε ο Άντορ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στις “ελλείψεις στον σχεδιασμό” της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), ιδιαίτερα σε “μια νομισματική πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και σε δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές η ευθύνη για τις οποίες ανήκει σε μεγάλο βαθμό στις εθνικές κυβερνήσεις, χωρίς έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης”.

“Λόγω της απουσίας ενός δανειστή της τελευταίας προσφυγής ή ενός κοινού αντικυκλικού προϋπολογισμού, ένας πανικός στις χρηματαγορές μπορεί να υποχρεώσει τις χώρες της ΟΝΕ να υιοθετήσουν πολιτικές λιτότητας. Γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις αυτού του είδους έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους, στους ανέργους και όλους αυτούς, η ποιότητα της ζωής των οποίων εξαρτάται από τις δημόσιες υπηρεσίες”, σημείωσε.

Για να διορθωθεί αυτό, ο Άντορ προτείνει την ενίσχυση της ΟΝΕ “με έναν καλά σχεδιασμένο μηχανισμό δημοσιονομικής μεταφοράς μεταξύ των κρατών μελών που χρησιμοποιούν το ευρώ”. Πρόκειται για “ένα από τα κύρια μηνύματά μου προς αυτούς που διαπραγματεύονται την εντολή της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, υπογράμμισε, προτείνοντας επίσης “έναν βασικό ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφάλισης κατά της ανεργίας”.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου