ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργούν τα τεκμήρια διαβίωσης νέου τύπου που φέρνει το περιουσιολόγιο

πώς-θα-λειτουργούν-τα-τεκμήρια-διαβίω-458

Νέου τύπου τεκμήρια στοχεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή και στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει το περιουσιολόγιο.

Η συσχέτιση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος με το ύψος της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου θα μπορεί πιο ευκόλα να γίνει μέσω του περιουσιολογίου, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2020. Οπως αναφέρει το Εθνος, οι σχεδιασμοί για νέου τύπου τεκμήρια διαβίωσης, αποκαλύπτεται μέσω του κειμένου του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης που παρουσίασε η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Στη πράξη το περιουσιολόγιο θα καταγράφει το σύνολο της κινητής, ακίνητης και άυλης περιουσίας κάθε φορολογουμένου. Έτσι πρόκειται να καταγραφούν σε αυτό ακίνητα, καταθέσεις, χρεόγραφα κάθε είδους, μετοχές, επιχειρηματικές συμμετοχές, οχήματα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ασφαλιστικά συμβόλαια, αποταμιευτικά προϊόντα, έργα τέχνης, τιμαλφή, ακόμη και πνευματικά δικαιώματα και κάθε άλλου είδους δικαιώματα που μπορούν να μετρηθούν σε αξία.

Με βάση το σύνολο της αξίας της περιουσίας κάθε φορολογουμένου και τη χρήση ειδικού αλγορίθμου θα προκύπτει ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Εφόσον οι φορολογούμενοι δηλώσουν χαμηλότερο εισόδημα τότε θα εκδίδεται εντολή φορολογικού ελέγχου μέσω του οποίου θα καλείται να δικαιολογήσει τη διαφορά, δηλαδή πως καταφέρνει να συντηρεί σημαντικά περιουσιακά στοιχεία δηλώνοντας χαμηλό εισόδημα.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως κίνητρο για τους φορολογούμενους που αποκρύπτουν εισοδήμαατα, προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημα που δηλώνουν.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου