ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόφωρο για παρακράτηση ΦΠΑ και ΦΜΥ

αυτόφωρο-για-παρακράτηση-φπα-και-φμυ-455591

Εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχει προκληθεί για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας το πρωί της Πέμπτης συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκρίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ολοκλήρωσε και θα εισηγηθεί ο υπουργός επί των Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με αυστηρές ποινές κατά φοροφυγάδων και το νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να ρίξει τα προστατευτικά τείχη για το πολιτικό προσωπικό της χώρας (βουλευτές και υπουργούς), στην προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρείται σημαντική καθώς επί του φορολογικού νομοσχεδίου στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις υπήρξαν σοβαρές τριβές για τρία ζητήματα:
1. Την πρόβλεψη της αυτόφωρης διαδικασίας δίωξης των φοροφυγάδων,
2. Την θεσμοθέτηση του οικονομικού εισαγγελέα ο οποίος θα αναλάβει το συντονιστικό ρόλο στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, και
3. Τη διαγραφή χρεών προς το δημόσιο (από πτωχούς κ.α.) που θεωρούνται ανείσπρακτα.
Με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται η αυτόφωρη διαδικασία δίωξης για όσους φορολογούμενους παρακρατούν ΦΠΑ ή Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εκδίδουν πλαστά τιμολόγια. Άγνωστο παραμένει αν με την ίδια διαδικασία θα διώκονται κι όσοι δεν κόβουν αποδείξεις.
Ακόμη στην νομοθετική παρέμβαση θα περιλαμβάνονται και διατάξεις όπως η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται, αλλά και άλλες διορθωτικές και συμπληρωματικές διατάξεις που βελτιώνουν το ισχύον σύστημα.
Στη συνεδρίαση πέφτουν οι προβολείς και για ένα πρόσθετο λόγο καθώς οι υπουργοί έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για τις αλλαγές στη φορολογία, αλλά και το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, το οποίο συζητήθηκε ακροθιγώς στην προηγούμενη συνεδρίαση μαζί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας 2012 – 2014 που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
 
Τι προβλέπει το φορολογικό:
Το νέο σχέδιο νόμου για τη φορολογία εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

 

Στις αρχές του 2011 θα ανακοινωθεί το συνολικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο οποίο θα παρουσιάζονται:

· Όλες οι θεσμοθετημένες πτυχές του φορολογικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης (οι οποίες ισχύουν από το 2010 ή θα τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2011)
· Όλα τα νέα πληροφοριακά συστήματα στην υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης που θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία από την αρχή του έτους και που αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο ελέγχων και διαχείρισης της φορολογικής πληροφορίας
· Η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και κυρίως του ελεγκτικού μηχανισμού (διοικητικές και θεσμικές αλλαγές) για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται συγχωνεύσεις/καταργήσεις ΔΟΥ και η βέλτιστη κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες.
· Το νέο πλαίσιο δίωξης (διοικητικής και ποινικής) της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης και της ορθολογικοποίησης του συστήματος ποινών
· Δράσεις για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης των πολιτών (επικοινωνιακή εκστρατεία και δράσεις ενημέρωσης)

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου:

  Α. Δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής
· Πλαίσιο επίλυσης φορολογικών διαφορών. Ήδη προτάσεις για βελτίωση του κώδικα διοικητικής δικονομίας έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης
· Φορολογική διαιτησία. Νέος θεσμός ανεξάρτητης διαιτησίας για φορολογικές διαφορές που επιταχύνει την επίλυσή τους και αποσυμφορεί τα δικαστήρια.
· Προσαρμογή και αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών ενάντια στη φοροδιαφυγή
· Αξιοποίηση πληροφοριών από το εξωτερικό και αντιμετώπιση της φορολογητέας ύλης που αποκαλύπτεται στο πλαίσιο συμβάσεων ανταλλαγής πληροφοριών

Β. Αναδιοργάνωση ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού

· Αναδιοργάνωση του συστήματος (και της διοίκησης) ελέγχων, συμπεριλαμβανομένης και της διοικητικής αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.
· Σύνδεση με τον μόνιμο μηχανισμό και σταδιακή ενσωμάτωση του έργου της έκτακτης διοικητικής δομής με πέντε ομάδες δράσης που έχει δημιουργηθεί
· Πλαίσιο για τη διαχείριση και την οργάνωση της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών
· Κεντρικοποίηση συστήματος ελέγχων για μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, ταχύτητα καιπάταξη της διαφθοράς
· Νέο σύστημα αξιολόγησης εφοριακών και ελεγκτών
· Αντιμετώπιση της διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό – αποτελεσματικό πλαίσιο άμεσης πειθαρχικής δίωξης και αποπομπής.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου