ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάγκα και η Ευρώπη πείθεται – Μην ανοίξετε λογαριασμό σε ρούβλι για το φυσικό αέριο αλλά…

ανάγκα-και-η-ευρώπη-πείθεται-μην-ανο-892705

Τη λύση της δύσκολης εξίσωσης να επιμείνει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά να μην χάσουν οι χώρες της Ευρώπης την προμήθεια του φυσικού αερίου, φαίνεται πως αναζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ευρωπαϊκή πλευρά επαναλαμβάνει την οδηγία να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που έχουν ψηφιστεί εναντίον της Ρωσίας από τα κράτη – μέλη, με δεδομένο ωστόσο ότι η Ρωσία έχει θέσει το… σκόπελο για την πληρωμή του φυσικού αερίου μόνο σε ρούβλια.

Επαναλαμβάνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Έρικ Μάμερ υποστήριξε ότι «το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα ξεπερνούσε τις οδηγίες που δώσαμε στα κράτη-μέλη ως προς το τι επιτρέπεται υπό το καθεστώς κυρώσεων», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όπως τόνισε ο κ. Μάμερ, για να συνεχιστεί η «επαφή» των δύο πλευρών, θα μπορούν οι εταιρείες που προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία, να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank και να κηρύξουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη μόλις κατατεθεί η πληρωμή» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οτιδήποτε υπερβαίνει το άνοιγμα λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης στην Gazprombank, την πληρωμή σε αυτόν τον λογαριασμό και στη συνέχεια τη δήλωση ότι θεωρείται ολοκληρωμένη η πληρωμή αντιβαίνει τις κυρώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Μάμερ.

Η επικαιροποιημένη οδηγία

Υπενθυμίζεται ότι παρότι η πλειοψηφία των συμβολαίων προμήθειας που έχουν συνάψει εταιρείες της ΕΕ με τη γιγάντια ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια, η Ρωσία σταμάτησε την προμήθεια αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα.

Η αιτία ήταν η άρνηση των δύο χωρών να συμμορφωθούν με την απαίτησή της για πληρωμή σε ρούβλια.

Σύμφωνα με την ΕΕ, οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια «σαφή δήλωση» που να λέει πως, όταν πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια, θεωρούν πως έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων.

Θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι «τέτοιες πληρωμές στο νόμισμα αυτό απαλλάσσουν οριστικά την επιχείρηση από τις υποχρεώσεις πληρωμής βάσει αυτών των συμβολαίων, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή», προστίθεται στην οδηγία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Με τον τρόπο αυτό, μόλις καταθέσει τα ευρώ ή τα δολάρια, μια εταιρεία μπορεί να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και η οποία θα μπορούσε να εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.

Ωστόσο, σε πρόσφατο διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρεται πως μια συναλλαγή θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο μετά τη μετατροπή του ξένου συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Η θεμελιώδης θέση μας παραμένει αναλλοίωτη. Η διαδικασία της πληρωμής, που προβλέπεται από το ρωσικό Διάταγμα της 31ης Μαρτίου, θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ, όμως υπάρχουν επιλογές διαθέσιμες ώστε οι εταιρείες της ΕΕ να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή σε δολάρια όπως προβλέπεται από τα συμφωνηθέντα συμβόλαια», καταλήγει η Κομισιόν.

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου