ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε σχέδιο νόμου που επιτρέπει απαλλοτρίωση υποδομών του τομέα ενέργειας

γερμανία-η-μπούντεσταγκ-ενέκρινε-σχέ-894654

Η κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε χθες Πέμπτη νέα εκδοχή νομοσχεδίου με σκοπό την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της χώρας να προχωρά στην επίταξη ή την απαλλοτρίωση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών και πόρων εάν κρίνεται απαραίτητο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να προστατευτεί από τον κίνδυνο η Ρωσία να κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου και οι νέες διατάξεις, που αναμένεται να γίνουν νόμος του κράτους τον Ιούνιο, θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να θέτει υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας ενεργειακές εταιρείες εάν δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ή εάν η ενεργειακή ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο.

Το τροποποιημένο σχέδιο νόμου –που μένει να εγκριθεί από την άνω Βουλή– θα μπορούσε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ιδιοκτησίας του διυλιστηρίου της Σβετ, πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του οποίου είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft.

Ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να παίρνει τον έλεγχο της παραγωγής, των δικτύων και των μέσων μεταφοράς και διανομής ενέργειας εάν η ασφάλεια της παροχής κινδυνεύει.

Εξάλλου, ο αρμόδιος εποπτικός φορέας θα πρέπει να ειδοποιείται για οποιονδήποτε σχεδιαζόμενο παροπλισμό εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου στο μέλλον, δυνάμει του νομοσχεδίου.

Τον περασμένο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση, με διαφορετική νομική βάση, ανέλαβε πρωτοβουλία για να συνεχιστεί η λειτουργία της Gazprom Germania, την οποία εγκατέλειψε η μητρική Gazprom.

Πηγή: ΑΜΠΕ, in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου