ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται τα χρέη των ιδιωτών στο δημόσιο από φόρους

αυξάνονται-τα-χρέη-των-ιδιωτών-στο-δημ-446637

Αυξάνονται τα χρέη των ιδιωτών στο δημόσιο από φόρους. Το Μάιο προστέθηκαν άλλα 873 εκατομμύρια ευρώ νέοι φόροι που άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι (πολίτες και επιχειρήσεις).

Το συνολικό χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο αυξήθηκε το Μάιο κατά 401 εκατομμύρια ευρώ λόγω της είσπραξης παλαιότερων χρεών αλλά και της διαγραφής μέρους αυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το Μάιο το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς το δημόσιο διαμορφώθηκε στα 66,39 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 65,96 που ήταν τον Απρίλιο.
Η αύξηση αυτή προέρχεται από τα εξής:

– την αύξηση κατά 873 εκατομμυρίων ευρώ του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους προς το δημόσιο, δηλαδή των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από τις αρχές του 2014.

– τη μείωση παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών (κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2013) κατά 472 εκατομμύρια ευρώ, καθώς από τα 61,64 δισ. ευρώ μειώθηκε το Μάιο στα 61,17 δισ. ευρω. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην είσπραξη 150 εκατομμυρίων ευρώ και στη διαγραφή ως ανείσπρακτων άλλων 333 εκατομμυρίων ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω οι εισπρακτικές επιδόσεις του υπουργείου Οικονομικών στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών βρίσκονται κάτω των στόχων. Το πρώτο εξάμηνο θα πρέπει να εισπραχθεί το 16% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών (το Μάιο ήταν 11,37%) και ένα δισ. ευρώ από το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος (έχουν εισπραχθεί 852 εκατομμύρια έως το Μάιο).

Κατώτερα των προβλέψεων είναι και τα αποτελέσματα των ελέγχων σε εύπορους φορολογούμενους. Ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα πρέπει αν έχουν ολοκληρωθεί 307 έλεγχοι, έχουν ολοκληρωθεί 173.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου