ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Κάτω από τη βάση το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα

οοσα-κάτω-από-τη-βάση-το-βιοτικό-επίπεδ-446442

Mε συνολική βαθμολογία 39,35 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα από τη βάση του 50, καταλήγει η Ελλάδα στην 29η θέση με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ για το βιοτικό επίπεδο μεταξύ 34 κρατών-μελών του.

Η Ελλάδα τοποθετείται ανάμεσα στην Πορτογαλία και τη Σλοβακία, με επιμέρους βαθμολογία 0,7 στην εργασία και 3,8 στα εισοδήματα αντί του δέκα που είναι η υψηλότερη βαθμολογία. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η υψηλή ανεργία. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο Ραλφ Αλτερ, επικεφαλής του ΟΟΣΑ σε θέματα δημόσιας διοίκησης και περιφερειακής ανάπτυξης, «αυτό που καταδεικνύουν τα στοιχεία αυτά δεν είναι μόνον πως η Ελλάδα παρουσιάζει τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, αλλά ότι σχεδόν το ήμισυ των ανέργων βρίσκεται στην περιοχή της Αθήνας».

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των χωρών με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο βρίσκεται η Αυστραλία με συνολική βαθμολογία 67,85, στη δεύτερη η Νορβηγία (65,41), στην τρίτη η Σουηδία (63,57) και στην τέταρτη η Νορβηγία. Ο διεθνής οργανισμός αξιολογεί το βιοτικό επίπεδο των κρατών-μελών του, λαμβάνοντας υπόψη τις εξής οκτώ παραμέτρους: εκπαίδευση, θέσεις εργασίας, εισοδήματα, ασφάλεια, υγεία, περιβάλλον, κοινωνική συνοχή και πρόσβαση σε υπηρεσίες. Στην έρευνα αυτή του ΟΟΣΑ αξιολογούνται, επί της ουσίας, οι συνθήκες διαβίωσης σε 364 περιοχές που ανήκουν στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων 275 μεγάλων αστικών κέντρων, δηλαδή πόλεων με πληθυσμό άνω του μισού εκατομμυρίου ατόμων.

Η τελική βαθμολογία προκύπτει από την πρόσθεση των επιμέρους βαθμολογιών σε αυτούς τους οκτώ τομείς. Κάθε προαναφερόμενος τομέας στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών αξιολογείται από το μηδέν μέχρι το δέκα (0-10). Κάποιες χώρες φαίνεται να διαπρέπουν σε συγκεκριμένους τομείς, ακόμη και εάν δεν ανήκουν στην πρώτη δεκάδα. Την υψηλότερη βαθμολογία στην εργασία κατέχει η Ελβετία με βαθμολογία 9,8. Θεωρείται, παράλληλα, η πιο ασφαλής χώρα μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Στον τομέα του εισοδήματος, οι ΗΠΑ κατέχουν την κορυφαία θέση. Η Ιαπωνία στη 16η θέση, αν και δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα κατέχει την υψηλότερη βαθμολογία στην υγεία. Παρομοίως, η Τσεχία έχει υψηλή βαθμολογία στην εκπαίδευση, αλλά εντοπίζεται στην 26η θέση. Στην κατώτερη θέση, δηλαδή την 34η, βρίσκεται το Μεξικό με βαθμολογία 15,26 και στην 33η θέση εντοπίζεται η Τουρκία με βαθμολογία 31,53. Παρατηρούνται, ωστόσο, βασικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Μεξικό βαθμολογείται με μηδέν στην ασφάλεια και η Τουρκία με 9,2.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου