ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 15 Σεπτεμβρίου κρίνονται τα νέα αναδρομικά των συνταξιούχων

στις-15-σεπτεμβρίου-κρίνονται-τα-νέα-ανα-446003

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 κρίνεται στην μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα ύψους 1,5 έως 2 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί δημοσιονομικούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση που ακόμη δεν έχει καταφέρει να αποπληρώσει τις προηγούμενες οφειλές.

Πρόκειται για υπόθεση που χειρίζεται ο δικηγόρος των συνταξιούχων, πρώην πρόεδρο της Βουλής κ. Λουκά Αποστολίδη, και έγινε, πριν από λίγες ημέρες, γνωστή με την παραπομπή σειράς ερωτημάτων – με σημαντικές αποζημιωτικές αξιώσεις συνταξιούχων – στην κρίση της Ολομέλειας.

Χθες ανακοινώθηκε η ημερομηνία συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ τα θέματα επι των οποίων κληθεί να αποφανθεί αφορούν νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου 2012 έως 2016. Αυτά είναι:

Πρώτον, η συνταγματικότητα ή μη, της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Δεύτερον, η συνταγματικότητα ή μη, της συνέχισης των περικοπών του νόμου 4093/2012 μετά τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016. Δηλαδή κατά πόσο πρέπει να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) ή μόνο για τους έντεκα μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.

Τρίτον, εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα παραπάνω ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή. Τέταρτον, κατά πόσο η απόσβεση των αξιώσεων για όσους συνταξιούχους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα. Δηλαδή κατά πόσο οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αρκεστούν σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016) ή θα μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά μεγαλυτέρων χρονικών διαστημάτων.

Σχολιάζοντας την επικείμενη «μάχη», ο κ. Αποστολίδης σημειώνει ότι «πρόκειται για μια σημαντικότατη δίκη από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το εύρος των αναδρομικών, που δικαιούνται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, από τις περικοπές που υπέστησαν από το 2012 και εντεύθεν».

Την ίδια ώρα η εξέλιξη αυτή προκαλεί νέους εφιάλτες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο καλείται ήδη να καλύψει δημοσιονομικά ανοίγματα προηγούμενων αποφάσεων. Γίνεται φανερό ότι από τις «απαντήσεις» του ανώτατου δικαστηρίου θα εξαρτηθεί τόσο το ύψος όσο και το εύρος των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι συνταξιούχοι αναμένουν και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας γύρω από τις επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα).

Στη δικαστική αυτή διένεξη η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει το γεγονός ότι η απόφαση θα είναι θετική για τις συνταξιουχικές οργανώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ και εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους αποπληρωμής των αναδρομικών – όπως είναι οι δόσεις -, ώστε να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγεί αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου