ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μη μισθωτοί: Έτοιμα τα εκκαθαριστικά -Πώς θα πληρωθούν οι εισφορές του 2018

μη-μισθωτοί-έτοιμα-τα-εκκαθαριστικά-π-445678

Μέχρι τις 30 Αυγούστου είναι πληρωτέα η πρώτη δόση της εκκαθάρισης εισφορών 2018 για όσους µη µισθωτούς ασφαλισµένους έλαβαν χθες χρεωστικά ειδοποιητήρια. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών 2018 για ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και αγρότες µε βάση το εισόδηµα του 2017 ολοκληρώθηκε και τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Οσοι ασφαλισµένοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01 ευρώ µπορούν να το συµψηφίσουν µε επόµενες ασφαλιστικές εισφορές ή να εισπράξουν εφάπαξ το ποσό. Οσοι επιλέξουν τον συµψηφισµό πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 30 Αυγούστου στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Εφόσον παρέλθει η προθεσµία της 30ής Αυγούστου και δεν έχει υποβληθεί αίτηση, το ποσό θα πιστωθεί εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασµό των δικαιούχων που έχουν δηλώσει αριθµό λογαριασµού (ΙΒΑΝ).

Οσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ αυτό συµψηφίζεται αυτόµατα µε επόµενες εισφορές. Αντίθετα, οι ασφαλισµένοι που λαµβάνουν χρεωστικό υπόλοιπο εκκαθάρισης θα πρέπει να αποπληρώσουν τα οφειλόµενα σε 5 µηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβαλλόµενης έως 30.08. Τα οφειλόµενα του 2018 µπορούν να ενταχθούν στη ρύθµιση των 120 δόσεων (αναµένονται οδηγίες για την διαδικασία) µετά τη βεβαίωση του χρεωστικού υπολοίπου της εκκαθάρισης στο ΚΕΑΟ.

Σύµφωνα µε χθεσινό έγγραφο του διοικητή του ΕΦΚΑ, και επειδή την περίοδο από 1ης Ιουλίου 2019 έως τις 30 Σεπτεµβρίου 2019 πληρώνονται πολλές ασφαλιστικές υποχρεώσεις ταυτόχρονα, διευκρινίζεται πως καταβολές που θα πραγµατοποιηθούν έως 31 Ιουλίου θα εξοφλήσουν κατά προτεραιότητα ληξιπρόθεσµες δόσεις εκκαθάρισης 2017 ή οφειλόµενες τρέχουσες εισφορές 2019. Μετά την 1η Αυγούστου τα καταβαλλόµενα ποσά θα εξοφλούν κατά προτεραιότητα την παλαιότερη δόση εκκαθάρισης. Με το ίδιο έγγραφο δίνονται αναλυτικές οδηγίες για διάφορα ειδικά θέµατα, όπως:

  • Αποζηµιώσεις υγειονοµικών από τη συµµετοχή τους σε ΚΕΠΑ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιουλίου 2018.
  • Εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα ορκωτών λογιστών και εργαζοµένων στο θέαµα ακρόαµα – αµειβόµενοι µε ΔΠΥ εισφοροδοτείται µέσω υποβολής ΑΠΔ.
  • Εχει ενσωµατωθεί η διαδικασία εισφοροδότησης διαχειριστών πολυπρόσωπων ΙΚΕ που είναι και εταίροι, και από 1ής Ιουνίου 2018 καταβάλλουν εισφορές µόνο επί του εισοδήµατος που προκύπτει από την άσκηση της διαχείρισης.

Στο µεταξύ, µε άλλο έγγραφο ξεκαθαρίζεται πως δεν υπάγονται στις διατάξεις για τα «µπλοκάκια» του νόµου Κατρούγκαλου (άρθρο 39 παρ. 9) οι υγειονοµικοί αµειβόµενοι µε Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Οπως αναφέρεται, οι υγειονοµικοί που διατηρούν ενεργή µη µισθωτή δραστηριότητα και παράλληλα απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή Νοµικά Πρόσωπα αµειβόµενοι µε Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών εξαιρούνται από τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρ. 39 του νόµου Κατρούγκαλου. Μάλιστα, εφεξής δεν υφίσταται υποχρέωση ανάρτησης των εν λόγω συµβάσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρµα του ΕΦΚΑ. Με βάση αυτές τις οδηγίες που ισχύουν αναδροµικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 υλοποιήθηκε η εκκαθάριση των εισφορών.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου