ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμη και οχτώ μήνες καθυστερεί η καταχώριση εγγράφων στο ΓΕΜΗ

ακόμη-και-οχτώ-μήνες-καθυστερεί-η-κατα-443548

Στην… παρανομία αναγκάζονται να βγουν ανώνυμες εταιρείες με έδρα την Αθήνα, καθώς εάν επιθυμούν να εφαρμόσουν άμεσα αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των μετόχων, δεν θα είναι σύννομες, αφού οι αποφάσεις αυτές δεν θα έχουν δημοσιευθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Κι αυτό διότι η υπηρεσία ΓΕΜΗ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, καθυστερεί ακόμη και οχτώ μήνες να καταχωρίσει τα έγγραφα δημοσιότητας.

Τα τηλεφωνήματα που δέχεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου είναι δεκάδες, ενώ τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να καταφτάνουν και εξώδικα από επιχειρηματίες.

Οι αιτίες της καθυστέρησης είναι κατά βάση δύο. Πρώτον, στην υπηρεσία ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ απασχολούνται λίγα άτομα, μόλις 2-3, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το επιμελητήριο όπου έχει την έδρα η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Δεύτερον, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στο υπουργείο Ανάπτυξης από επιχειρηματίες, η υπηρεσία ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ αρνήθηκε να παραλάβει τις αιτήσεις τους, διότι χρωστούσαν τη συνδρομή τους ως μέλη του επιμελητηρίου.

Η εν λόγω υπηρεσία ΕΒΕΑ έχει επίσης αρνηθεί να παραλάβει αιτήσεις από επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη της. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τεχνικές εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν ήδη συνδρομή στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και όταν επισκέφθηκαν την υπηρεσία ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ τους ζητήθηκε η καταβολή συνδρομής και μάλιστα σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης από κάποιες επιχειρήσεις ζητήθηκε και η αναδρομική καταβολή συνδρομής που έφτανε τα 2.000 ευρώ.

Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά εφαρμόζεται τουλάχιστον από πέρυσι. Από τις 28 Αυγούστου 2013, μάλιστα, είχε εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο «οι υπηρεσίες ΓΕΜΗ των επιμελητηρίων δεν μπορούν να αρνηθούν την εγγραφή στο ΓΕΜΗ ούτε να απορρίψουν φάκελο απογραφής, ούτε να αρνηθούν την έκδοση βεβαίωσης ή πιστοποιητικού, δεδομένου ότι ο νόμος 3419/2005 δεν προβλέπει ως προϋπόθεση για την εγγραφή στο ΓΕΜΗ και την εγγραφή στο επιμελητήριο». Το τελευταίο δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να συνδέεται το ΓΕΜΗ με τις οφειλές ή όχι των επιχειρήσεων από συνδρομές τους στο επιμελητήριο. Οπως άλλωστε τονίζεται σε άλλο σημείο της εγκυκλίου «η εγγραφή και κάθε περαιτέρω καταχώριση στο ΓΕΜΗ είναι υποχρέωση εκ του νόμου και συναρτάται μόνο με την καταβολή του σχετικού τέλους καταχώρισης στο ΓΕΜΗ». Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι στην περίπτωση σύστασης νέας επιχείρησης μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, ο νόμος προβλέπει ρητά την υποχρεωτική εγγραφή αυτής στο οικείο επιμελητήριο και την καταβολή της αντίστοιχης συνδρομής. Ανάλογα φαινόμενα δεν παρατηρούνται πλέον σε άλλα επιμελητήρια, ή είναι πολύ περιορισμένα. Στην περίπτωση των ισολογισμών, βεβαίως, οι καθυστερήσεις οφείλονται και στις περιφέρειες, καθώς αυτές είναι υπεύθυνες για τον εποπτικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, προκειμένου στη συνέχεια να δημοσιευθούν στο ΓΕΜΗ.

Ευθύνες, βεβαίως, υπάρχουν και στην πολιτεία, καθώς η καταχώριση των εγγράφων δημοσιότητας θα μπορούσε να γίνεται ηλεκτρονικά, απευθείας από τις επιχειρήσεις, ενέργεια, όμως, για την οποία, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν είναι έτοιμο ακόμη το υφιστάμενο ηλεκτρονικό σύστημα.

Η λύση που εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο υπουργείο είναι να αναπτυχθούν υπηρεσίες ΓΕΜΗ όχι μόνο στα εμπορικά, βιομηχανικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια, αλλά και στα κλαδικά επιμελητήρια, όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά, τεχνικά, ξενοδοχειακά, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση. Βεβαίως, μια τέτοια λύση απαιτεί τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το ΓΕΜΗ και τα επιμελητήρια.

kathimerini.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου