ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλή παρέμβαση για στήριξη επιχειρήσεων

τριπλή-παρέμβαση-για-στήριξη-επιχειρ-44196

Αντανακλαστικά επέδειξε το οικονομικό επιτελείο, «ακούγοντας» την αγορά που επισήμανε εξαρχής ότι το σχήμα επιδότησης εργασίας, το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», έχει ως αδύναμο στοιχείο την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις.

Τα συναρμόδια υπουργεία συσκέφθηκαν, μέτρησαν το κόστος, άνοιξαν τον «κουμπαρά», συνυπολόγισαν τα κονδύλια του SURE που αναμένονται μέσα στον Ιούλιο και ανακοίνωσαν ότι από τις 15 Ιουνίου, που ξεκινά το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ως το τέλος Ιουλίου, θα καλυφθεί και το 60% των εργοδοτικών εισφορών, με επιπλέον κόστος περίπου 190 εκατ. Ευρώ. Με έναν πρώτο υπολογισμό, οι επιχειρήσεις, που εξοικονομούσαν σε ετήσια βάση το 34% του μισθολογικού κόστους μέσω του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», πλέον θα έχουν όφελος γύρω στο 40%.

Ο Πρωθυπουργός χθες το βράδυ άνοιξε, όμως, το «παράθυρο» για επέκταση της επιδότησης εργοδοτικών εισφορών και τον Αύγουστο κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ανάλογα με τις αντοχές που θα επιδείξει ο Προϋπολογισμός, η επιδότηση των εισφορών μπορεί να συνεχιστεί και το Φθινόπωρο. Το κόστος δεν είναι μικρό. Σε μηνιαία βάση υπολογίζεται σε πάνω από 120 εκατ. Ευρώ, ενώ για να καλυφθεί όλο το διάστημα ως το Δεκέμβριο θα απαιτηθούν πάνω από 500 εκατ. Ευρώ.

Οι πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη κυρίως των μικρών επιχειρήσεων, κρίνονται επιβεβλημένες, καθώς όλες οι αναλύσεις από διεθνείς κι ευρωπαϊκούς οργανισμούς συγκλίνουν στην εκτίμηση για «τσουνάμι» 150- 250 χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας και «λουκέτων» στο 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από τη Δευτέρα- εκτός απροόπτου- σηκώνει αυλαία η β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με δύναμη πυρός 1,4 δισ ευρώ, από την οποία αυτήν τη φορά δεν θα αποκλειστούν οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι το βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση του τζίρου στο «καυτό» δίμηνο Απριλίου- Μαΐου, υπολογίζεται ότι οι τελικοί δικαιούχοι αυτών των κρατικών δανείων θα ξεπεράσουν τις 110- 120.000. Σημειωτέον ότι δεν αποκλείονται όσοι πήραν ρευστότητα από την α’ φάση, απλώς θα αφαιρεθεί αυτό το ποσό, από το δάνειο που θα βγάλει ο αλγόριθμος της β’ φάσης.

Αρχές Ιουλίου αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, με το βασικό σενάριο να παραμένει «ψαλίδισμα» της από 30% ως 50%. Αν και η μείωση θα είναι οριζόντια, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εξαιρέσεις για «ειδικούς» κλάδους, όπου πιθανότατα η φετινή προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου