ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κενά στον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων

κενά-στον-υπολογισμό-του-ενιαίου-φόρο-438787

Μετ’ εμποδίων γίνεται ο προσδιορισμός του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατόν να προχωρήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, παρά το γεγονός ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε πρόβλεψη ώστε κάποια στοιχεία, όπως για παράδειγμα το έτος ανέγερσης των ακινήτων, να συμπεριληφθούν στο Ε9. Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει είτε να υποχρεωθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν πρόσθετα στοιχεία στο Ε9, είτε να εκδοθεί υπουργική απόφαση με κάποιες παραδοχές ώστε να ξεμπλοκαριστεί η εκκαθάριση.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι είναι θέμα ημερών η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Να σημειωθεί πως με βάση τον αρχικό προγραμματισμό η εκκαθάριση του φόρου, ο οποίος θα φέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 18 Ιουνίου.

Εξάλλου δυσλειτουργίες καταγράφηκαν και στον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων και γι’ αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προχώρησε στην έκδοση απόφασης με 10 προσθήκες για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων.

Αυθαίρετα

Στην απόφαση διευκρινίζεται ο τρόπος για τον υπολογισμό της τιμής κτήσης όσον αφορά αυθαίρετα κτίσματα, ημιτελείς κατασκευές και άλλες περιπτώσεις που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον προσδιορισμό του ύψους του φόρου υπεραξίας.

Ειδικότερα για την τακτοποίηση εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής στην απόφαση προβλέπεται πως σε περίπτωση απόκτησης ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου και εν συνεχεία ανέγερσης επ’ αυτού κτίσματος, χωρίς οικοδομική άδεια ανέγερσης, και στη συνέχεια τακτοποίησης αυτού ως εξ ολοκλήρου αυθαιρέτου, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου/αγροτεμαχίου (ανεξαρτήτως χρόνου απόκτησης αυτού) προσαυξημένη με συντελεστή 20%.

Για την τακτοποίηση μερικώς αυθαίρετης κατασκευής ισχύουν τα ακόλουθα:

• Σε περίπτωση απόκτησης με επαχθή αιτία κτίσματος και στη συνέχεια πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής (βοηθητικής ή κύριας χρήσης), προγενέστερης της απόκτησης του ακινήτου, ως τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) θεωρείται η τιμή κτήσης του νόμιμου κτίσματος.

• Σε περίπτωση απόκτησης με επαχθή αιτία κτίσματος και στη συνέχεια πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής (βοηθητικής ή κύριας χρήσης), μεταγενέστερης της απόκτησης, η τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) προσδιορίζεται με πρόσθεση στην αξία της αποκτηθείσας νόμιμης επιφάνειας της αξίας της τακτοποιημένης, η οποία προσδιορίζεται με αναγωγή στην αξία της νόμιμης επιφάνειας του κτίσματος, κατά τον λόγο της επιφάνειας της τακτοποιημένης προς την επιφάνεια της νόμιμης.

Κληρονομιά

• Σε περίπτωση απόκτησης κτίσματος με κληρονομική διαδοχή ή από χαριστική αιτία και, στη συνέχεια, πολεοδομικής τακτοποίησης μερικώς αυθαίρετης κατασκευής, προϋφιστάμενης της κληρονομικής διαδοχής ή της χαριστικής αιτίας, ως τιμή κτήσης του συνολικά μεταβιβαζόμενου ακινήτου (νόμιμου και τακτοποιηθέντος) θεωρείται η τιμή κτήσης του αρχικού αποκτηθέντος ακινήτου και η επιπρόσθετη αξία της μερικώς αυθαίρετης, βάσει της οποίας υπολογίστηκε ο φόρος κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής ή χορηγήθηκε απαλλαγή από αυτόν, υπό την προϋπόθεση της υποβολής σχετικής διορθωτικής – συμπληρωματικής δήλωσης.

Οσον αφορά την απόκτηση ημιτελούς κτίσματος και στη συνέχεια, είτε βάσει της ίδιας άδειας ανέγερσης, είτε κατόπιν έκδοσης νέας άδειας ανέγερσης ή ανανέωσης της υπάρχουσας πολεοδομικής άδειας, πώλησης αυτού ως ημιτελούς -σε οποιοδήποτε στάδιο κατασκευής προ της αποπεράτωσής του-, η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση την αξία που αυτό είχε αποκτηθεί.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου