ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικές τάσεις μετά το σερί κερδών για το πετρέλαιο

πτωτικές-τάσεις-μετά-το-σερί-κερδών-γι-192909

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς αφενός σημειώθηκε απρόσμενη άνοδο των αποθεμάτων αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ και αφετέρου οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη που κατέγραψαν καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν μέσα στην εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο εφταετίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent μειώθηκαν κατά 37 σεντς ή 0,4% στα 88,01 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του αργού WTI υποχώρησαν κατά 0,4% , ή κατά 31 σεντς και διαμορφώθηκαν σρα 85,20 δολάρια το βαρέλι.

Το πρόσφατο ράλι των τιμών του αργού φάνηκε να ξεμένει από ατμό την Πέμπτη, όταν Brent και WTI ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με μικρές απώλειες, έχοντας όμως κέρδη που ξεπερνούν 10% από την αρχή της χρονιάς και οδεύουν να κλείσουν την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

«Οι απώλειες πιθανότατα να οφείλονται σε έναν συνδυασμό κερδών πριν από το Σαββατοκύριακο και στην απουσία νέων ανοδικών καταλυτών», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Στήβεν Μπρένοκ, αναφέροντας και τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Η EIA ανέφερε την δημιουργία αποθεμάτων πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ σε υψηλό 11 μηνών. Επιπλέον, ανέφερε επίσης μια ελαφρά μείωση παραγωγής στα διυλιστήρια, που υποδηλώνει χαμηλότερη ζήτηση για αργό. Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι η πίεση στις τιμές θα περιοριστεί λόγω των ανησυχιών για την προσφορά και της αύξησης της ζήτησης.

Ο ΟΠΕΚ+ προσπαθεί να πετύχει τον μηνιαίο στόχο αύξησης της παραγωγής στα 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd). Οι εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή ενισχύουν επίσης τους φόβους για διακοπή του εφοδιασμού. Κορυφαίοι Ρώσοι και Αμερικανοί διπλωμάτες υποβάθμισαν κάθε προοπτική επίλυσης των διαφορών τους για την Ουκρανία στις συνομιλίες την Παρασκευή.

Η UBS αναμένει ότι η ζήτηση αργού πετρελαίου θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ φέτος και το Brent θα διαπραγματεύεται σε ένα εύρος 80-90 δολαρίων το βαρέλι προς το παρόν.

Τέλος, η Morgan Stanley αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι στο τρίτο τρίμηνο, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 90 δολάρια.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου