ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Μειώνονται φέτος στο μισό και καταργούνται από του χρόνου

οαεδ-μειώνονται-φέτος-στο-μισό-και-κατ-435573

Μειώνονται φέτος στο μισό τα οικογενειακά επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και καταργούνται από του χρόνου.

Το 2014 είναι η τελευταία χρονιά καταβολής του οικογενειακού επιδόματος από τον Οργανισμό, καθώς από προχθές, 1η Ιουλίου, καταργήθηκαν η εργοδοτική και η εργατική εισφορά (από 1% έκαστη) που χρηματοδοτούσαν τον ειδικό λογαριασμό.

Το ετήσιο επίδομα δικαιούνται μισθωτοί που είτε δεν δικαιούνται οικογενειακό επίδομα από τον εργοδότη τους βάσει Συλλογικής Σύμβασης, Νόμου, Κανονισμού Επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, είτε δικαιούνται από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος ίσο ή μικρότερο από εκείνο που χορηγεί ο ΟΑΕΔ για τον ίδιο αριθμό παιδιών.

Επίσης το δικαιούνται απασχολούμενοι με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον εργάζονται με συνθήκες που απαντώνται στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας και απασχολούμενοι σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Τι θα πάρουν φέτος

Οι δικαιούχοι θα λάβουν φέτος (άπαξ ετησίως και χωρίς το επίδομα 3ου παιδιού): για ένα παιδί 49 ευρώ, για δύο παιδιά 147 ευρώ, για τρία παιδιά 332 ευρώ, για τέσσερα παιδιά 404 ευρώ, για πέντε παιδιά 472 ευρώ, για έξι παιδιά 539 ευρώ κ.ο.κ., μέχρι τα 1.082 ευρώ για 14 παιδιά.

Οι δικαιούχοι με τρία παιδιά και άνω μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις για το επίδομα από 14/7, οι δικαιούχοι με δύο παιδιά από 1/9 και εκείνοι με ένα παιδί από 1/10. Η εγκύκλιος του ΟΑΕΔ ορίζει πως αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται μέχρι 31/01/2015.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του οικογενειακού επιδόματος είναι η πραγματοποίηση από τον/την δικαιούχο τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος, για τις οποίες να έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές υπέρ του ΔΛΟΕΜ ή τουλάχιστον δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή τουλάχιστον δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία ή τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας-λοχείας.

Τα παιδιά πρέπει να είναι μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 αν σπουδάζουν και να είναι άγαμα (αν είναι ανίκανα για εργασία, για όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα).

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου