ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνεται η έγκριση της 5ης δόσης

επιταχύνεται-η-έγκριση-της-5ης-δόσης-432191

Το απόγευμα του Σαββάτου με τηλεδιάσκεψη και όχι την Κυριακή -όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο- θα γίνει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα εγκριθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου.

«Πρακτικά σίγουρο» ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων θεωρεί ο Επίτροπος Όλι Ρεν, σύμφωνα με δηλώσεις του στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE.

«Έχουμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία για την αποδέσμευση», είπε άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου. «Η συνεδρίαση δεν ακυρώθηκε, αλλά άλλαξε σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα του Σαββάτου» δήλωσε ο Γκάι Σούλερ, εκπρόσωπος του κ. Γιούνκερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασισθεί εάν θα υπάρξει ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη.

Την είδηση επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως και το γραφείο Τύπου της ΕΕ.

Ικανοποίηση στο ΥΠΟΙΚ

«Θετικό» χαρακτήρισαν από το υπουργείο Οικονομικών, το γεγονός ότι επιταχύνεται η διαδικασία σύγκλισης του Eurogroup, ενώ προσέθεσαν ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, λειτουργεί υπέρ της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και αποτελεί τη βάση για τη συζήτηση στο Eurogroup.

Στην τηλεδιάσκεψη θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το θέμα του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μάνουελ Μπαρ όζο εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους για την έγκριση από το ελληνικό Κοινοβούλιο του εφαρμοστού νόμου.

Η Διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Κάρολαϊν Άτκινσον δήλωσε πως η πρόσφατη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στην ελληνική Βουλή θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ελλάδας να εφαρμόσει το οικονομικό μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.

Αισιόδοξη εμφανίστηκε την Παρασκευή η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ για τις πιθανότητες να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση του δανείου διάσωσης μετά την έγκριση των σκληρών, όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή, που είχαν θέσει ως όρο η ΕΕ και το ΔΝΤ για να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα.

Συμμετοχή ιδιωτών

Η αυστριακή υπουργός πρόσθεσε ότι είναι αδύνατον να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην διάσωση της Ελλάδας, ενώ αρνήθηκε να πει ποια θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά των αυστριακών επενδυτών στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Οι επενδυτές δεν θα εξαναγκαστούν να λάβουν μέρος στη διάσωση, είπε, προσθέτοντας: «Θα περιμένουμε τις προτάσεις που θα κάνουν».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία προθεσμία για να δηλώσουν συμμετοχή οι ιδιώτες επενδυτές. Άλλωστε, όπως τόνισε, «το θέμα αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση (για το πακέτο διάσωσης), αλλά περισσότερο επιθυμία των αξιωματούχων».

Η κυρία Φέκτερ δήλωσε ότι είναι πιθανόν οι χώρες της ευρωζώνης να βρουν διαφορετικές λύσεις βάσει των δικών τους επιθυμιών, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι επίσης πιθανόν οι αξιωματούχοι να διαμορφώσουν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Σημείωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά της Αυστρίας στην επίλυση της κρίσης χρέους της Ελλάδας ήταν ίσως η κρατικοποίηση της τράπεζας Kommunalkredit, μιας «bad bank», η συνολική έκθεση της οποίας στο ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Αναπτυξιακή ώθηση

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με αντικείμενο την παροχή τεχνικής βοήθειας και την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αφού χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την επιστολή και υπενθύμισε ότι η πρόταση Μπαρόζο έτυχε καλής υποδοχής στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε τα εξής:

Σε ό,τι αφορά την τεχνική βοήθεια, αυτή θα αφορά την παροχή εμπειρογνωμοσύνης τόσο από τις κοινοτικές υπηρεσίες όσο και από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ που επιθυμούν να συμβάλουν.

Θα αφορά κατά βάση την αύξηση της απορροφητικότητας των ελληνικών αρχών από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φορολογικών υπηρεσιών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου