ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλανσάρ: Η Ελλάδα θα υπέφερε σε περίπτωση Grexit

μπλανσάρ-η-ελλάδα-θα-υπέφερε-σε-περίπτ-431914

Στην αποσαφήνιση ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολύ επώδυνη για τη χώρα προχώρησε από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, υπογραμμίζοντας πως η εν εξελίξει ελληνική κρίση δεν έχει οδηγήσει σε μόλυνση τύπου Lehman Brothers.

Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και παρουσιάζοντας την αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO) χαρακτήρισε «τραυματικά» τα γεγονότα στην Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας πως οι θεσμοί εργάζονται για να αποφευχθεί μια ελληνική έξοδος από το ευρώ.

«Ελπίζουμε και εργαζόμαστε σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη» είπε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα υπέφερε, υποφέρει και ενδεχομένως να υπέφερε παραπάνω σε περίπτωση Grexit».

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως μια συμφωνία θα απαιτούσε δύσκολες αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Όπως είπε, θα απαιτούσε δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, αλλά και χρηματοδότηση και πρωτοβουλίες για το χρέος από τους Ευρωπαίους.

Ο Μπλανσάρ δήλωσε πως η κατάσταση στην ελληνική οικονομία επιδεινώθηκε τόσο από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, αλλά όσο και μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ερωτηθείς ειδικά για τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων στην ελληνική οικονομία είπε πως σε αυτό το στάδιο είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις.

«Τα ελληνικά νούμερα αυτή τη χρονιά θα είναι πολύ κακά, αλλά δεν θα σας δώσω νούμερα» σημείωσε.

Εστιάζοντας στους κινδύνους που σχετίζονται με μια διάχυση της ελληνικής κρίσης στη ζώνη του ευρώ ο Γάλλος οικονομολόγος ήταν καθησυχαστικός.

«Η Ελλάδα δεν έχει μέχρι τώρα οδηγήσει σε μόλυνση τύπου Lehman» είπε και στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε: «Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Ελλάδα- και δεν το ευχόμαστε- ο υπόλοιπος κόσμος θα επιβιώσει χωρίς προβλήματα».

Ο γνωστός οικονομολόγος χρησιμοποίησε την χώρα μας ως και παράδειγμα προς αποφυγή. «Η Ελλάδα και το Πουέρτο Ρίκο μάς θυμίζουν τους κινδύνους του υψηλού χρέους», είπε και προειδοποίησε πως «υπάρχουν και άλλες εν δυνάμει Ελλάδες σε όλο τον κόσμο».

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου